Hámán-táska

01. 09.
Szerző: 

Hozzávalók kb. 30 db-hoz

35 dkg rétesliszt

15 dkg vaj

10 dkg cukor

1 dkg friss élesztő

2 tojás

reszelt biocitromhéj

1 dl tej vagy narancslé

a mákos töltelékhez:

10 dkg darált mák

7,5 dkg cukor

1 dl víz

1/2 biocitrom reszelt héja

a pisztáciás töltelékhez:

10 dkg darált natúr, hámozott pisztácia

7,5 dkg cukor

1 dl víz

1/2 bionarancs reszelt héja

a diós töltelékhez:

10 dkg darált dió

7,5 dkg cukor

1 dl víz

1 evőkanál vaníliás cukor

1 evőkanál rum

a lekváros töltelékhez:

sütésálló barack- vagy eperlekvár

a kenéshez:

tojás

A tésztához a vajat a liszttel elmorzsoljuk, beledolgozzuk a többi hozzávalót. A tejet apránként adjuk hozzá, mindig csak annyit, amennyit felvesz. Rugalmas tésztát gyúrunk, majd letakarva 30 percre hűtőbe tesszük. A lekváros tölteléken kívül minden töltelék hozzávalóját összefőzzük és kihűtjük.

Lisztezett felületen a tésztából 2-3 mm vastag lapot nyújtunk, és 10 cm-es pogácsaszaggatóval vagy vastag falú pohárral köröket szúrunk belőle. A közepükbe 1-1 csapott evőkanálnyi tölteléket teszünk, majd a tésztát három oldalról felhajtjuk. Összenyomkodjuk úgy, hogy kis háromszög formát kapjunk, de a töltelék látszódjon a közepében. (A lekváros töltelék esetében vastagabbra nyújtsuk a tésztát, és jó alaposan nyomkodjuk össze a széleken, hogy ne folyjon ki belőle.) A „táskák” oldalát megkenjük felvert tojással, és 180 fokos sütőben kb. 20 perc alatt pirosra sütjük.

Porcukorral megszórva tálaljuk.

Tipp: a töltelékeket gazdagíthatjuk reszelt marcipánnal is. A receptben megadott töltelékmennyiség külön-külön kb. 20 süteményhez elegendő, így ha többfélét készítünk, ezt mindenképp érdemes figyelembe venni.