Lelki és testi felkészülés a gyermekáldásra

07. 07.

A legtöbb nő életében előbb vagy utóbb beköszönt az az édes, ismerős-ismeretlen, semmihez sem hasonlítható érzés: gyermekre vágyom.

Manapság, amikor egyre nagyobb teret kap a tudatos életmódra törekvés, nincs semmi csodálkoznivaló, ha a leendő édesanya is így szeretne felkészülni élete legfontosabb küldetésére. De vajon mit tehet az ember lánya annak érdekében, hogy a lehető legteljesebben, testileg-lelkileg felkészülve várhassa az új kis lélek érkezését.

Kezdjük belül, avagy fókuszban a lélek

Hozzám viszonylag későn kopogtatott be a vágy. Egy álom formájában lepett meg és borított fel mindent, amit addig magamról és az életemről gondoltam. Halkan jött, finoman, de visszafordíthatatlanságát már az első pillanatban éreztem. Tudtam, hogy most magot ültetett bennem valami, de azt is, hogy a csírázásig még sok a teendőm.

Tedd rendbe a kapcsolataidat!

A lelki felkészülést tudatos önfigyelemmel érdemes indítani. Befelé lenni csendben, figyelni és felismerni minden olyan tényezőt, amelyek gátat jelenthetnek bennünk a béke és a szeretet áramlásában. Talán nem is gondolod, hogyan jön ez a babaváráshoz, de hidd el, nagyon is! Elképesztő jelentőségű, hogy lelkedben feszültség vagy béke, harag vagy megengedő szeretet él.

Érdemes minden nagyobb viszályt, huzamosabb ideje tartó haragot elengedni, a problémákat átbeszélni, amennyire lehet, törekedni a helyzet elrendezésére. Ha esetleg családon belül van ilyen jellegű kihívásod, fokozottan igyekezz begyógyítani a sebeket. A gyermekvárás nem az az időszak, amikor dühtől, haragtól, félelmektől terhelve kell létezned. A kicsiny lélek útját nem érdemes terhelni fölösleges nehézségekkel, hiszen ma már az elmélet, miszerint az édesanya már a fogantatás előtt is tehet leendő gyermeke könnyebb életútjáért, nem spirituális hókuszpókusz. Természetesen előfordulhat, hogy a konfliktus másik oldalán lévő fél nem nyitott a megoldásra, de ilyenkor sem szabad pánikba esni. Jó, ha tudod: energetikailag a harag mérgezi igazán az adott személyt, vagyis ha te elrendezed magadban a problémát, sikerül megválnod tőle, akkor gyermeked sem kapja útravalóul tőled, tehát nyert ügyed van.

Mikor az én szívemben megjelent a hívás az anyaságra, ösztönösen tudtam, hogy a családom női tagjai közötti kapcsolatokat kell megvizsgálnom, gyógyítanom. Elképesztően mély kalandban volt részem, mely türelmet, megértést és rengeteg empátiát ajándékozott az utam végeztével.

Készülj a változásra!

Nagyon fontosnak tartom, hogy a leendő édesanya lélekben készítse fel magát arra a változásra, amelyik a családdá válással az életébe köszön. Mindig összeszorul a szívem, mikor olyan édesanyákat látok, akik igyekeznek azt a látszatot kelteni, hogy a gyermekük érkezése után is tökéletesen ugyanazt az életet élik, mint annak előtte. Mikor a szívemben megjelent a vágy az anyaságra, éreztem, hogy szőröstül-bőröstül, annak minden magasságával és mélységével szeretném azt megélni. Vágytam a változásra, az új szerepre, hogy búcsút intsek az addigi életemnek, énem egy részének, és tiszta szívvel élhessem meg azt az új periódust, amely rám köszön. Vágytam az (át)alakulásra, arra az édes változásra, amely adni, nevelni, támogatni, feltétel nélkül szeretetni tanít, és amelynek révén magam is fejlődhetek; más, több lehetek. Tudtam, hogy a gyermekem megfoganásával nemcsak ő kap életet, de magam is újra megszületek anyaként. Fontos megjegyeznem, azt szuper dolognak tartom, ha egy család továbbra is kiruccan egy-egy hétvégére pihenni a jól bevált helyekre attól függetlenül, hogy egy kisbaba is van a fedélzeten. Hiszem, hogy a megszokott baráti összejöveteleknek sem kell búcsút mondani, sőt a szülők édes kettesben töltött programjaira is szükségesek. Csupán úgy látom egészségesnek az elkövetkező családi életünk szempontjából, ha nem áltatjuk magunkat azzal, hogy szülővé válásunk nem jár jelentősebb változással. Ha rendben van bennünk ezen a téren minden, elkerülhetjük a későbbi esetleges csalódásokat, lelki sérüléseket, elfojtott dühöt, meg nem élt haragot és az azzal kéz a kézben járó lelkiismeret-furdalást.

Elő a félelmekkel!

Számomra az egyik legjelentősebb lépés a lelki felkészülésem útján a rejtett félelmeim felszínre hozása volt. Bizony, az egyik legfontosabb és egyben az egyik legkevésbé kellemes is.

Vettem egy nagy levegőt, és megkerestem azokat az eddig tökéletes hatékonysággal eldugott kis (?) aggodalmakat, amelyek lelkem szárnyalása ellen dolgoztak. Rengeteg negatív programot, téves berögzülést és hitrendszert hordoztam magamban kiskoromból, melyeknek legnagyobb részük némán, de annál kártékonyabban gubbasztott a tudatalattim bugyraiban. Abban egészen biztos voltam, hogy nem szeretném gyermekem életét nehezíteni velük, nem volt mit tenni, szembenéztem, felismertem, beismertem, majd kőkemény munkával elengedtem őket.

Utam során csodálatos segítőket küldött a sors nekem, határtalan hála él a szívemben értük!

Neked is azt javaslom, próbálj ki minden olyan technikát, amilyet szimpatikusnak érzel, bátran merj kísérletezni, engedd meg magadnak ezeket a megtapasztalásokat! Légy nyitott, és meglátod, ha így teszel, varázslatos segítségeket kapsz! Ha szeretsz beszélni, keress fel egy kineziológust; ha inkább befelé figyelnél a kezelés alatt felmerülő érzéseidre, próbáld ki a MA-URI gyógyító masszázst, és ha kellően nyitott vagy, a Theta-healing is csodás megoldás lehet számodra. Ne akard előre tudni, mi lesz a tökéletes! Hallgass a szívedre, próbálj ki minél változatosabb módszereket, hogy megtalálhasd azt, amelyik a te lelkednek a legmélyebb feloldozást nyújtja. Azt a segítő személyt, akinek bizalmat szavazol, azt a helyet, ahol békére lelhetsz, hiszen ez most a legfontosabb számodra.

És mi a helyzet a testeddel?

Sajnos még mindig nem köztudott, hogy a vitaminos feltöltés előtt egy testi nagytakarítás is szükséges. Az ok teljesen egyszerű. A bélbolyhok, az egész emésztőrendszer, valamint a máj terheltségi állapota rendkívül befolyásolja az egyes vitaminok, tápanyagok felszívódását, hasznosulását. Ahogy a lakásunkat is tisztítjuk, csinosítgatjuk, mielőtt egy kedves vendéget várunk, úgy járunk el a szívunk alatt hordott kisemberrel is. Első és legfontosabb dolgunk tehát a tisztítás, testünk káros méreganyagoktól, lerakódásoktól való megszabadítása, valamint az ideális pH megteremtése szervezetünkben. Azzal, hogy rendet, egyensúlyt hozunk belül, tehermentesítjük a májat, ami az emberi szervezet védőpajzsaként funkcionál, sőt az egész női hormonháztartásra hatást gyakorol. Ha megteremtettük az ideális környezetet, elgondolkodhatunk a vitaminos feltöltésen. Tudom, hogy a tv-reklámok ontják a különböző terhességi vitaminokat, de érdemes itt is tudatosnak lenni, és minél természetesebb, kímélőbb megoldásokat keresni. Babád majdani fejlődése szempontjából a legfontosabb, hogy táplálkozásod dúskáljon az éltető zöldekben, vegyél magadhoz friss gyümölcsöt, halakat, de az értékes, jó minőségű gabonákról se feledkezz meg! Kerüld a mesterséges adalékanyagokat, édesítőszereket, a készételeket, és kérlek, hanyagold most a különféle diétákat! Ez az idő, ahogy a majdani várandósságod is, nem az önsanyargatásról, a nélkülözésről szól. Igyál meg minden reggel egy nagy pohár langyos vizet, melybe fél citrom levét facsarod, ez is segíti szervezeted ideális belső pH-jának elérését, az anyagcseréd optimális munkáját, valamint a méregtelenítési folyamatokat.

Legyél végtelenül tudatos: összetett lényként nem csak testből vagy lélekből állsz, minden összefügg egymással benned, érdemes hát a külső és belső összhangra ügyelned! Ha minőségi tápanyagokat viszel a szervezetedbe, a tested hálás lesz neked, ez pedig kihat a lelki, érzelmi állapotodra. Ez fordítva is tökéletesen helytálló: ha béke van a lelkedben, nyugodt, kiegyensúlyozott vagy, a tested is pozitívan jelez. A stressz, a harag, a félelmek nemcsak az idegrendszeredre hatnak negatívan, de savasságot, vérnyomásproblémákat, kialvatlansággal járó egyéb galibákat is okozhatnak. Bármit tégy is a gyermekre való felkészülés alatt, vezéreljen a szívedben élő vágy, az őszinte öröm és izgatott kíváncsiság! Ne érezz semmit kötelezőnek, hiszen egy olyan kaland kezdetén jársz, mely életed legszebb időszakát, leghálásabb szerepét ajándékozza neked. Mint minden belső munkának, ennek is akkor van igazán értelme, ha szívedből cselekszel, ha tudatosságod fényével azt az utat világítod meg, amelyre határtalanul vágysz és vársz.