2018 ütős sorozatai

07. 30.
Szerző: 

A sorozatnézés rituáléja hamar beszippantja az embert. Könnyű rákattanni egy-egy sorozatra. Mély űr marad az emberben, miután végignézte az évad összes részét. A hiányt gyakran egy másik sorozattal töltjük ki. Ha te is élvezed a sokrészes sztorikat, mutatjuk, miket ne hagyj ki az idei év újdonságaiból. Összegyűjtöttük 2018 néhány igazán ütős sorozatát. Óriási volt a merítés, színes a műfajpaletta is. Egy magyar kedvencet is ki kellett emelnünk. A sorozatok címét eredeti nyelvükön említjük, de ha van, akkor a magyar fordításukat is jelezzük.

Aranyélet 3. évad

Magyar kedvencünk, az Aranyélet, hasít, vág, odacsap, kemény dráma. Az HBO sorozatának 3. évadát már nagyon várják a rajongók. Az Aranyéletben ugyanis mindenki bűnös. Van, aki a velejéig romlott, és van, akit beszippant az alvilág. Csak kapkodod a fejedet, mert itt sosincs happy end, nincs nyugvópont. A Miklósi család feje (Thuróczy Szabolcs) sötét üzleti ügyekből teremtett fényűző életet. Felesége, Janka (Ónodi Eszter) elképesztően számító, gonosz némber, akinek egyetlen mondata sem őszinte. Fiuk, Márk (Olasz Renátó) persze belemászik a kakikba rendesen, apját megszégyenítő aljasságokkal veti bele magát az alvilágba. Lányuk, Mira (Döbrösi Laura) a szemünk láttára esik szét, pedig benne ott a tiszta élet iránti vágy. Valahol mégis mindent Endre bá’ (Anger Zsolt) mozgatott. Ám Endre bá’ halott. Vagy mégsem? A 3. évadból kiderül, hová fokozható ez a rémdráma. Meredek jelenetek, remek színészi alakítások. Tuti, hogy függővé tesz téged is.

A szolgálólány meséje 2. évad

Finom kis kosztümös filmet ígér a cím, de egyáltalán nem erről van szó! Készülj fel, kapaszkodj meg, mert horrorisztikus és vérfagyasztó jelenetekre is számítanod kell. Margaret Atwood kanadai író-költő 1985-ös regényének cselekménye, amin A szolgálólány meséje alapul igazából csak az első évadig tart Utána a sorozat forgatókönyvírói leszakadtak a regényről. Elisabeth Moss nagyon csúnya szóval élve szülőgépet alakít a sokkoló témát feszegető sorozatban. A kemény sztori Gileád Köztársaság nevű totalitárius társadalomban játszódik, amely az egykori Amerikai Egyesült Államok helyén jött létre. Moss a Vezér mellett  szolgálólányként dolgozik, ő az egyik utolsó termékeny nő, a nőknek abba a kasztjába tartozik, akiket szexuális rabszolgaságra kényszerítenek a világ újbóli benépesítése miatt.

Altered Carbon

Merüljünk el egy kicsit a sci-fik világában. A már nem is olyan távolinak tűnő – avatarokkal, párhuzamos valóságokkal és dimenziókkal teli – jövőt idéző történeteket ontja a filmes világ. Richard Morgan sci-fi író cyberpunk regénye szolgált a Netflix népszerű, magyarul Valós halál című sorozatának alapjául. A Valós halál a 25. században játszódik, az emberek tudata digitalizálva tárolódik a koponyaalapba épített tokba, és ha a test elpusztulna, a tudat újraburkolható egy másik testbe. Csak akkor következik be a Valós halál, ha a tudattok is megsemmisül. A sztori főhőse Takeshi Kovacs (Joel Kinnaman), egy elit katonai alakulat volt tagja, akinek új testbe burkolva kell kibogoznia egy gyilkosság szálait. Veszélyes viszonyt kezd megbízója feleségével, és egy titokzatos összeesküvés kezd kibontakozni előtte.

 

Black Mirror 4. évad

Ki szeretne élni egy olyan világban, amelyben már semmiféle tabu sincs? Amelyben keveredik a valós én egy kreált programozott énnel, amelyben az emlékeidet letöltheted, amelyben már nincs intim szféra. A Black Mirror nagyon erős sorozat. Immár a 4. évadához ért a Fekete tükör magyar címmel futó fordított társadalomkritikus vízió. Különálló epizódjai az információs társadalom és a technológiai fejlődés veszélyeit mutatják be egy-egy disztópikus történetben. Vigyázat! Néhány rész valóban felkavaró.

Westworld 2. évad

A sci-fi, western és thriller hibridjeként debütáló sorozat első évada nagyot szólt, az HBO saját gyártású műsorai közül az egyik legnézettebb. A történet Westworldben, egy fiktív, androidok által uralt világban játszódik. Egy vidámpark, ami tulajdonképpen szórakoztató központ robotokkal. A Westworld a jól fizető vendégek paradicsoma, akik kedvük szerint, következmények nélkül cselekedhetnek a park teljes területén anélkül, hogy a látszatra normális emberi életet élő androidok közbeszólnának. Az ösztönök kiélésének ezen a fokán azonban az ember elveszti emberi mivoltát erkölcsi értelemben. Gépesített, üres, kegyetlen világ ez. Ijesztő a második évad is.

Kiss Me First

Egy magányos lány, Leila (Tallulah Haddon), aki úgy érzi, nem számíthat senkire, egyedül maradt, elfordul a valóságtól, és beletemeti magát az online játékok világába. A virtuális térben, Azanában ugyanis más lehet. Avatarja bőrébe bújva kapja meg azt a virtuális boldogságot, amit a valóságban nem kaphatna meg. Leila aztán rájön, hogy ennek a képzeletbeli világnak a mélyén lapul még egy képzeletbeli világ, ahol azok gyűlnek össze, akiknek mélyen nagyon fáj valami. Érdekes technikai és vizuális megoldás, hogy a valóságot hagyományos, élő szereplős filmként, az Azanában játszódó részeket 3D-animációval jeleníti meg a sorozat.

Castle Rock

Szeretsz Stephen King sztorijain rettegni? Ha bírod kiszámíthatatlan karaktereit és pszichológiai csavarjait, akkor a Castle Rock nálad is szerepelhet a megnézendő sorozatok listáján. A Castle Rock ugyanis a Stephen King-univerzumban játszódó pszicho-horror sorozat. A J. J. Abrams keze alatt készült sorozatban King sok motívuma, szereplője, helyszíne felbukkan. A Ragyogás, az Az, a Remény rabjai… Szeretted őket? Itt többek közt ezekből is felbukkannak elemek, jelenetek, utalások! Mivel Stephen King mit sem veszített népszerűségéből az évtizedek során, valószínűleg a sorozat is nagyot szól a King-rajongók között. Sokszor durva és hátborzongató. Ha nem szereted az ilyesmit, kerüld el a sorozatot!

Maniac

Furcsa, abszurd témákat és párbeszédeket vetít előre, ha egy sorozat elmegyógyintézetben játszódik. A norvég sorozat alapján készült Maniac fekete komédiában a két beteget a Kaliforniai álom révén egyre népszerűbb Emma Stone és a rengeteg kilótól megszabadult Jonah Hill játssza. Ők ketten a saját maguk elképzelt fantáziavilágában élnek. A norvég széria amerikai remake-jét a True Detective atyja, Cary Fukunaga rendezte – vígjátéki elemekkel tarkítva.  

Killing Eve

A Megszállottak viadalaként fordított sorozatban két nő küzdelmén izgulhatunk. A Grace klinikában megismert Sandra Oh alakítja Eve-et, aki biztonsági tisztként arról ábrándozik, hogy kém lesz. Villanelle egy elegáns, tehetséges pszichopata gyilkos (Jodie Comer). Villanelle rajong a luxusért, bizarr a humora és roppant önimádó. Eve túlmegy a hatáskörén, amikor egy meggyilkolt orosz politikus barátnőjének a védelmét szervezi. Ő akarja megtalálni a politikus gyilkosát. A két nő harca mániákus szintekig fokozódik. Ebből mi sül ki?