4 személyiségtípus a vérmérsékleti tipológia szerint. Te hova tartozol, melyik vagy?

04. 23.
Szerző: 

Biztosan Te is sokszor megtapasztalod, hogy teljesen másként élsz meg helyzeteket, máshogy reagálsz le szituációkat, mint a családod tagjai, a barátaid vagy éppen a párod. Ugyanabban a helyzetben valaki nagyon higgadtan viselkedik, valaki teljesen kiakad, másvalaki pedig közömbös marad. Különböző lelki alkatúak vagyunk. A szerelmi viszonyokban is eltérően viselkednek azok, akik mélyen éreznek és tartósan szeretnek, és azok, akik hirtelen lángolnak fel és hamar lecsillapodnak, majd nem sokkal később másvalakiért lelkesednek. Különböző habitusokat, személyiségtípusokat mutatunk be. Hippokratész vérmérsékleti tipológiájának 4 típusát. Te vajon magadra ismersz?

A személyiség, az alaptermészet megfejtésére több ezer évvel ezelőtt is kíváncsiak voltak az emberek. Egy görög orvos, Hippokratész volt az első, aki már az időszámításunk előtti 4-5. században megkülönböztetett személyiségtípusokat. Úgy gondolta, hogy a temperamentumunkat, habitusunkat a bennünk lévő négy testnedv, azaz szerinte a vér, a sárga epe, a fekete epe, és a nyák, valamint ezek aránya határozza meg. Napjainkban a pszichológia foglalkozik ezekkel az általa meghatározott alaptípusokkal, melyek a magánéleti, szerelmi és a munkahelyi kapcsolataink megérésében is segítségünkre lehetnek.

Szangvinikus

A szangvinikus ember energikus, lelkes, kedélyes, derülátó és bizakodó. Egész megjelenéséből árad az életkedv. Jó a közelében lenni. A társaság központja, barátságos, imád ismerkedni, ömlenek belőle a poénok. Fürge, gyors mozgású, temperamentumos, lehengerlő. Folyton pörögne, épp ezért bizonyos helyzetekben felületes, sok dologba belekezd, de nem mindig csinálja végig azokat. Néha túloz. A szangvinikus emberre jellemző, hogy gyorsan fellelkesedik, de hamar le is csillapodik. Extrovertált személyiségtípus.

A szangvinikus nők nagyon tüzesek, dinamikusak, mély érzelmeket képesek kiváltani a férfiakból. Tudják, hogy hogyan kell hatni a pasikra, és élvezik is a rájuk irányuló figyelmet.

A szangvinikus férfiak több nőt is egyszerre magukba bírnak bolondítani a megjelenésükkel, kedélyességükkel, humorukkal. Ha elköteleződnek, akkor sem biztos, hogy hosszabb időre teszik. Sajnos az élménykereső radarjaik miatt sokszor szalmaláng-típusok, azaz nagyon intenzíven élik meg a szerelmet, de egy idő után hajlamosak új, másik élmény, másik nő, párkapcsolat után nézni.

Ami a szangvinikus típusú emberek rossz tulajdonsága lehet, hogy néha nem érzik a határokat, túl harsányak, ráadásul nem mindig a megfelelő helyzetben mondják ki a véleményüket, és ezzel megbánthatnak másokat.

A temperamentum és a biológia összefüggésében érdekesség, hogy Hippokratész szerint a szangvinikus típusú ember testnedve a vér, eleme a levegő.

Kolerikus

A kolerikus típus határozott, nyílt, rátermett, meggyőző. Nagyon impulzív személyiség, olyan, aki tetterőt, elszántságot, magabiztosságot sugall. Tipikus vezető, mert nagyon erős akaratú és kitartó.

A kolerikus nők céltudatosak, tudják, mit akarnak, és hogyan tegyenek érte. Nem a kifogásokat keresik, hanem küzdenek a céljaikért, hűségesek az elveikhez.

A kolerikus férfiak sokszor teljesítményorientáltak, versengők, extrovertáltak. Érvényesülni vágynak a munkahelyükön, mindig többet akarnak kihozni magukból. Ez a törekvés nagyon vonzó tud lenni a nők szemében. Nagy erényük még a megbízhatóság is.

Negatív tulajdonságuk, hogy könnyen dühbe gurulnak. Indulataik gyakran elragadhatják őket, beleállnak a vitákba, az igazukért a végsőkig küzdenek. A kolerikusok határozottsága egyszerre vonzó és ijesztő is. Egy csendesebb embertípus nehezen viseli lobbanékonyságukat, hevességüket.

A kolerikus ember testnedve a sárga epe, eleme a tűz.

Melankolikus

A melankolikus személyiségtípus mélyen érző, analizáló, elmélkedő alkat. Szeret elmerülni egy-egy tevékenységben, beszélgetésben. Elemző, introvertált és nagyon empatikus. Azért jó barát, mert képes mások lelkivilágára ráhangolódni. Érzelmi reakciói lassan és nehezen keltődnek fel, de tartósak és erősek. Ha összebarátkozik valakivel, akkor azzal mély kötődést tud kialakítani. Mivel visszahúzódó, aki a bizalmába férkőzhet, az már kitüntetve érezheti magát.

A melankolikus nők, ha komolyan gondolnak egy kapcsolatot, teljesen odaadják magukat az érzésnek. Hajlamosak magukban tépelődni, túlaggódni dolgokat.

A melankolikus férfiak ügyelnek a finom, apró részletekre is. Nem azonnal köteleződnek el, de ha érzelmeik mélyek, akkor tartósak is. Lehet rájuk támaszkodni.

Hibájuk lehet, hogy sajnos pesszimizmusra hajlamosak. Képesek a dolgok negatív oldalát kiemelni, hozzáállásuk miatt gyakran hosszú ideig szomorúak, egy-egy rossz élményt sokáig hordoznak magukban. Szakítások után nagyon mélyen magukba roskadhatnak.

Testnedve a fekete epe, eleme a föld.

Flegmatikus

A flegmatikus típus introvertált, nyugodt, kimért, higgadt és roppant magas a tűrőképessége. Hűséges, megbízható és kiegyensúlyozott. A flegmatikus ember csendes, nem szeret a középpontban lenni. Ha van ilyen barátod, ismerősöd, észreveheted, hogy ritkán szólal meg, de akkor ütőset mond.

A flegmatikus nők békés természetűek, nem hevesek, nem szeretnek vitázni.

Párkapcsolatban érdekes megfigyelni, hogy a flegmatikus férfiak sokáig tűrnek, csak akkor szólnak a bajukról, ha már nagyon régóta őrlődnek rajta. Érzelmeiket nehezen mutatják ki, de hűségesek. Nagy bajnak kell lenni ahhoz egy kapcsolatban, ha ők felemelik a hangjukat, vagy a sérelmeikről beszélnek. Ez már azt jelzi, hogy egy ideje kínlódnak magukban.

Néha nehéz a flegmatikusokkal, mert túl passzívak tudnak lenni. Ritkán jönnek ki a sodrukból. Nem állnak bele a vitákba, kerülik a hangos jeleneteket. Egy dinamikusabb személyiség nehezen érti meg, hogyan lehet ennyire hidegvérű valaki.

Testnedve a nyálka, eleme a víz.