5 tuti tipp: így építsd be a mozgást a mindennapjaidba!

02. 21.

Szilveszterkor egy pohár pezsgő mellett fogadalmakat teszünk. Biztos vagyok abban, hogy száz nőből legalább nyolcvan mindenre megesküszik, hogy rendszeresen sportol, helyesen táplálkozik és minimálisra csökkenti majd a csokifogyasztást. Ráadásul a karácsonyi bejglikóma után egyre csak nő rajtunk a nyomás, hogy a téli zsírpárnáktól minél hamarabb megszabaduljunk, sokan pedig képesek a nyári bombaforma elérését úgy motiválni, hogy már most szemük elé teszik kedvenc bikinijüket. Te is megfogadtad ezeket? Nem tudod, hogyan építsd mindezt a hétköznapokba? Tippjeink segítségével gyerekjáték lesz. Merthogy a sportot elkezdeni könnyű ugyan, ám rendszeresen mozogni sokkal nehezebb.

Otthon vagy edzőteremben, egyedül vagy társaságban? Ez az első és legfontosabb kérdés. Ha tehetjük, mindenképpen legalább egy társat találjunk a sportoláshoz, hiszen ha esetleg lemondanánk az aznapi mozgásról, mert éppen nyűgösek, fáradtak vagyunk, utáljuk az egész világot és benne saját magunkat, akkor lesz aki megfogja a kezünket és felvonszol minket a futópadra.

Apropó, futópad. Otthon sokkal nehezebben veszi rá magát az ember arra, hogy betegyen egy aerobik DVD-t a lejátszóba, hiszen jönnek az örökös kifogások: még megiszom egy kávét, előbb betöltöm a mosást, gyorsan felrakom az ebédet, kimosott a gép, kiteregetek, megfőtt az ebéd, megebédelek. Tehát van rá keretünk, mindenképpen vegyünk egy kondibérletet. És ha már ezzel a hadművelettel megvagyunk, nincs más hátra, mint hogy tudatosan megszervezzük a mindennapjainkat, és el is menjünk edzeni. Energikusan, jó kedvvel, rendszeresen.

1. Már előző este pakoljuk be a kis sporttáskába a felszerelésünket, hogy reggel már ne kelljen ezzel szórakozni. Már itt elbukhatjuk a napi sportolást, ha például reggel elalszunk és rohanni kell a munkahelyünkre. Csak felvesszük az előre bekészített táskát, és már indulhat is a nap. Mintha suliba járnánk!

2. Válasszuk ki azt az időpontot, amikor el tudunk szabadulni akár csak fél órára! Ez leginkább ebédszünetben valósítható meg, de ehhez az kell, hogy a konditerem közel legyen a munkahelyünkhöz, mi pedig ne kávézzuk el az időt a kollégákkal.

3. Gyorsan, hatékonyan – ez az alapvetés a kezdetekben, hiszen viszonylag rövid idő alatt akarunk eredményeket elérni a további motivációért. Ennek pedig a legjobb módja, ha kardiózunk: ez lehet futópadon kocogás vagy spinning. Már napi 20-30 perc intenzív kardióedzéssel csodákat tehetünk magunkkal, ráadásul olyan endorfin fog felszabadulni bennünk, hogy másnap is vonz majd az edzőterem.

4. Lepjük meg magunkat szép sportfelszerelésekkel. Egy új futócipőt, egy nadrágot vagy sportfelsőt még aznap, de másnap biztosan ki akarunk majd próbálni. Újabb muníciót kapunk a folytatásra, sőt ezt felfoghatjuk egyfajta jutalomnak is az addigi eredményeinkért és kitartásunkért.

5. Távolodjunk el azoktól, akik gátolnak a sikerben, akik a minek jársz annyit edzeni kérdésükkel húznak vissza akarva-akaratlanul. Mindig tartsuk szem előtt a céljainkat, és lépésről lépésre valósítsuk is meg azokat. Keressük azok társaságát, akik hasonló helyzetben vannak, esetleg már túljutottak a kezdeti nehézségeken. Tanácsaikkal, tapasztalataikkal sokat segíthetnek abban, hogy a holtpontokon átbillenjünk.

Nem olyan nehéz ez: napi 20-30 perc már elég ahhoz, hogy látványos eredményeket érjünk el. Ha pedig egy fárasztó nap után egy kis nyugira vágyunk, akkor ne sütizni menjünk a közeli cukrászdába, hanem egy jógaórára. Ez is képes boldogságot és nyugalmat adni egy húzós nap után!