Aloe vera – egészség a cserépben

05. 09.

Vannak csodálatosan finom gyümölcsök, egészséges zöldségek, gyógyhatású füvek, és van egy növény, mely mindent magában foglal. Különösen sokoldalúan felhasználható, ezért a szépségipartól kezdve egészen az egészségmegőrzésig találkozhatunk vele. Ihatjuk teaként, fogyaszthatjuk gélként a belsejét, kenhetjük a bőrünkre, ha fiatalodni szeretnénk vagy sérülés ért minket, szedhetjük táplálékkiegészítőként, és a lista itt még közel sem ér véget. Az Aloe vera egyre növekvő népszerűségnek örvend, és ezen nincs semmi csodálkoznivaló, ha ismerjük a tulajdonságait. Tekintsük meg kicsit közelebbről a gyógynövények királynőjét!

Már évezredek óta beszélnek az aloe hatásairól, legkorábban a Kr. előtti 15. századi sumér agyagtáblákon találhatunk jeleket. Az indiánok szent növényként tisztelték, az egyiptomiak az örök élet növényének tartották, Kleopátra a segítségével tartotta fiatalon a bőrét, Nagy Sándor pedig sebgyógyító hatásáról írt.

A világon élő 300 különböző aloefajta közül a leghíresebb és legértékesebb az Aloe Barbadensis Miller. A növény levelének külső bőrszövete alatt található az alointartalmú bőrszövet. Az aloin erősen hashajtó és hánytató hatású, ezt a gyógyszeripar használja fel. A jobb minőségű aloegél készítmények ezt a réteget nem tartalmazzák, csupán az alatta lévő kocsonyás részt, amely elképesztő csodákban bővelkedik. Az anyatejen kívül az aloe tartalmazza természetes módon a legkoncentráltabban a legtöbb tápanyagot, több mint 200-félét azonosítottak a kutatások. Vitaminokat, ásványi anyagokat, enzimeket, aminosavakat is bőven találunk benne. Érdekes, hogy ezeket a növénynek mindössze 1 százaléka tartalmazza, hiszen a növény legnagyobb része víz. Kutatások szerint az összetevők szinergiájának köszönhető, hogy ez a rengeteg hatóanyag ilyen jól fejti ki pozitív hatását.

És hogy miket tartalmaz?

Vitaminokat: A, B1, B2, B3, B6, B9, B12, C és E.

Ásványi elemeket: kalcium, foszfor, kálium, vas, nátrium, klór, mangán, magnézium, réz, króm és cink.

Az összes ismert aminosavból 7-et tartalmaz, valamint 11 szekunder aminosavat is elképesztően kiemelkedő hatékonysággal.

A ligninnek köszönhetően a gél a víznél sokkal könnyebben és gyorsabban szívódik a bőrbe.

Antiszeptikus hatású szaponinok és hashajtó hatású antrakinonok mellett szterolok is találhatók benne melyek nagyon fontos gyulladásgátlók. A gélben lévő szterolok fertőtlenítő és érzéstelenítő tulajdonságokkal is rendelkeznek, fájdalomcsillapító hatásuk az aszpirinéhez hasonlít.

Mire képes a szervezetben?

Rendkívül erős az általános regeneráló hatása, a fizikai állóképesség javításában számíthatunk rá. Mivel nagyon magas a vitamintartalma, tökéletes immunharmonizáló, segíthet a betegségek megelőzésében és a mihamarabbi gyógyulásban.

Gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő, idegnyugtató és fájdalomcsillapító hatása is ismert.

Segít a méregtelenítésben, normalizálja az anyagcserét, tehermentesíti és regenerálja a bélbolyhokat, segítve ezzel a felszívódást, megújítja a vakbelet és csípőbelet.

Vírus-, baktérium-, parazita-, gomba- és penészgombaölő, végez a férgekkel is. A hírhedt H. pylorit sem hagyja életben, ezenkívül támogatja a hasnyálmirigy és a máj kiegyensúlyozott működését.

Különleges képességeivel megakadályozza a polipok fejlődését, és csökkenti az aranyeres csomók növekedését.

Bőrbetegségek esetén (pl. ekcéma) csillapítja a viszketést, és szinte minden bőrsérülésnél azonnali enyhítést ad, legyen az horzsolás, csípés, égés, terhességi csíkok, hegek vagy akár pattanások.

Az ízületekre is kedvezően hat, javítja a látást, és segítségével a narancsbőr is sikeresen csökkenthető.

Érdemes olyan magas minőségű gélt választanunk, amely több mint 97 százalékban tartalmazza a tiszta hatóanyagot.

Ha minden reggel éhgyomorra megiszunk belőle 0,5 decit, hosszú távon elképesztően sokat teszünk az EGÉSZségünkért.

Azoknak pedig, akik még csak barátkoznak az aloe jellegzetes ízével, íme egy hűsítő koktél receptje:

2 narancs levét préseljük ki, 0,5 dl aloe géllel és egy csésze kókuszvízzel turmixoljuk össze, és azonnal fogyasszuk.