Az 5 szeretetnyelv

02. 01.
Te ismered a sajátodat? És a párodét?

Mindenki vágyik arra, hogy szeressék. Alapvető szükségletünk, hogy biztonságban és szeretve érezzük magunkat. A párkapcsolatunkban is folyton megerősítésre vágyunk, érezni akarjuk a társunk odafigyelését, ragaszkodását, kötődését. A szeretet kifejezésének többféle módja van, és előfordulhat, hogy a párok nem beszélik egymás elsődleges szeretetnyelvét. Néha az ember a sajátjával sincs tisztában. Gary Chapman párkapcsolati szakértő, író 5 szeretetnyelvet különböztet meg: az elismerő szavak, a minőségi idő, az ajándékozás, a szívességek, a testi érintés.  

A szeretet kifejezése

Ahogy annyi minden más, ez is a gyerekkori tapasztalatokhoz vezethető vissza. A szülői gondoskodás, a szülők, nagyszülők viselkedési mintái beépülnek a tudatalattiba. Amit láttunk, megéltünk magunk körül, befolyásolja a későbbi kapcsolati rendszereinkben való működésünket. A társas kapcsolatokban a szeretet kifejezéséhez persze más ingerek is hozzátesznek, és az alaphabitusunk is meghatározó. Egy impulzív ember egészen másként fejezi ki az érzelmeit, mint egy befelé forduló. Ahány kapcsolat, ahány pár, annyiféle kapcsolódási mód. A személyes alapigények viszont szinte állandók.

A szeretetnyelvek megismerésével és áttekintésével talán rájössz, nem biztos, hogy jól kódolod és dekódolod a szeretet kifejezésének nyelvét. Lehet, hogy például az érintést éled meg a szeretet leglátványosabb megnyilvánulásának, a párod pedig a minőségi időt tartja kifejezetten fontosnak. Vagy például te több dicséretre vágysz, ugyanakkor a társad az ajándékozással fejezi ki, milyen értékes vagy neki. Mindketten a saját szeretetnyelveteken kommunikáltok, miközben nem vagytok tisztában azzal, hogy a másiknak más az igénye. Emiatt talán azt sem veszed észre, hogy a társad a maga elsődleges szeretetnyelvén – épp egy cselekedettel, mondattal – mutatja ki a szeretetét.

Adni és kapni

A hosszú tartós, sokat próbált kapcsolatban is fontos, hogy a szeretetet ne csak elvárja az ember, hanem meg is ajándékozza vele a párját. Nem szabad hagyni, hogy a saját szeretettankunk kiürüljön, és vigyázni kell arra, hogy a párunké is tele legyen. Nem elég elvárni, adni is kell. A szerelmet, szeretet nem szabad evidensnek tartani.

A neten találsz könnyen kitölthető teszteket, melyekből kiderül, mi lehet a te elsődleges szeretetnyelved. Ha figyelsz a jelekre, nagy felfedezéseket tehetsz magadtól is. Természetesen az elismerést, a minőségi időt, az ajándékokat, a szívességeket és a testi érintést mindenki igényli, de van, amire érzékenyebbek vagyunk, amire nagyon vágyunk, aminek a hiánya jobban megvisel.

Elismerő szavak

Kifejezhetjük az elismerésünket bókokkal, dicséretekkel, bátorító szavakkal. Van, aki nagyon igényli, hogy akár a legalapvetőbb(nek vélt) dolgok miatt is megdicsérjék, például, hogy rendet rakott, a megbeszélt időre hazaért, pontos volt, befizette a csekkeket, elintézett valamit. Ezt az igényt a kishitűség is szülheti. A lényeg, hogyha az illető nem kapja meg az elismerést, elbizonytalanodik, úgy érzi, nincs megbecsülve, a párja nem értékeli eléggé a fáradozásait.

Minőségi idő

A minőségi idő lényege az együtt töltött idő, a másikra való teljes odafigyelés. Ez nem a közös tévézést jelenti, hanem az egymásra irányított figyelemmel töltött időt. Közös sporttevékenységet, túrázást, kirakózást, közös főzőcskézést, edzést, stb. Akinek a minőségi idő az elsődleges szeretetnyelve, az a kifejezetten rá irányuló figyelem hatására érzi leginkább, hogy a párja becsüli őt.

Ajándékozás

Apró figyelmességek, meglepik, virág, bonbon, apróságok is akár. Aki igényli az ajándékozást, az elvárja, hogy néha meglepje a párja, de nem a tárgyak értéke miatt, hanem azért, mert így érzi azt, hogy a szerelme gondolt rá. Egy kézzel készített kedves kis tárgy hatalmas érték annak, akinek az ajándékozás az elsődleges szeretetnyelve.

Szívességek

Olyasféle tettek, házimunkák, amelyeket nem a saját örömére tesz az ember, hanem azért, hogy a másik kedvébe járjon. Van, aki a párja szeretetéről akkor tud meggyőződni, ha képes miatta kitakarítani, bevásárolni, kiteregetni. Ha látja, hogy a társa olyat is megtesz, amit önmagától nem tenne. Hiba, ha magától értetődőnek vesszük, hogy a másik szívességet tesz nekünk, mert lehet, hogy ő éppen így fejezi ki a kötődését, a figyelmét.

Testi érintés

Fontos, hogy a testi érintés nem csak a szexuális közeledést jelenti. A hazaérkezéskor, a találkozáskor adott nagy ölelés, egy gyöngéd mozdulat akár bevásárlás közben, egy finom simogatás filmnézés közben kedves gesztus. Van, aki nagyon igényli a testi kontaktust, és nem csak a szexuális és erotikus vágyak felkorbácsolásáért. Akinek a testi érintés a szeretetnyelve, az maga is keresi a lehetőséget, hogy minél többször hozzáérjen a párjához, és el is várja az öleléseket, puszikat.

Erősebb kötelék

Az elismerő szavak az önbecsülést erősítik, a minőségi idővel és a szívességekkel a törődést fejezhetjük ki, az ajándékok a szeretet látható jelei. A testi érintéssel a szerelem és szeretet sok-sok árnyalatát tudjuk kifejezni. A párunk elsődleges szeretetnyelvének megismerésével még hatásosabban, még látványosabban tudjuk kifejezni a rajongásunkat, odafigyelésünket, még jobban érzékeltethetjük, milyen értékes nekünk a kapcsolat.