Az adventi koszorú reneszánsza

12. 11.

Az ünnepi időszakban a hit-remény-öröm-szeretet (egyes források szerint a hit-remény-béke-szeretet) jelképének számító adventi koszorú szinte minden otthonban, iskolában, munkahelyen, templomban megtalálható. Vallási szimbólumként született, az első adventi koszorút 1839-ben Johann H. Wichern német evangélikus lelkész készítette, aki szekérkerék alapra huszonnégy adventi gyertyát helyezett. A gyertyák száma később négyre csökkent, a katolikus hagyomány szerint három a bűnbánat (lila), egy az öröm (rózsaszín) színét viselte. Napjainkra az adventi koszorú már egészen átalakult, megjelenési formájának csak a képzelet szab határt.

Készítsd magad!

A kereskedők évről évre változatos koszorúkkal rukkolnak elő, azonban mindig nagy öröm olyan adventi koszorút az otthonunkban tudni, amely teljes mértékben a saját kezünk nyomát őrzi. Elkészítésétől nem kell megijedni, csupán néhány praktika, és a lehetőségek tárháza szinte végtelen.

Az alapok

Az alap kiválasztásakor arra kell törekednünk, hogy olyan anyagot válasszunk, amely biztos „fészket” teremt majd mindannak, amit elhelyezünk rajta. A leggyakrabban használt alapok: a szalma, a fa, a száraz tűzőhab (oázis), a vessző vagy a hungarocell. A legtöbb alappal könnyű dolgozni, pusztán a tűzőhabbal kell egy kicsit jobban vigyázni, hiszen az könnyen morzsolódik. Meghatározó a rögzítés módja, erre a ragasztópisztoly a legtökéletesebb megoldás. A forma tekintetében nyugodtan engedjük szabadjára a fantáziánkat, nem szükséges a kör alakú koszorúhoz ragaszkodnunk.

A borítás

Ha olyan borítást választunk, amelyet nem nagyon szeretnénk eltakarni, csak díszíteni, most kell elhelyeznünk az alapon. Ilyenkor kerülhet fel a moha, a kisebb fenyőágak, a kötött anyag vagy az organza, ezekkel vonjuk be az egész koszorút. Ha olyan borítást választunk, amely térben kicsit kiemelkedik, ügyeljünk arra, hogy maradjon hely a gyertyatüskéknek, amelyeket az alaphoz kell rögzíteni.

A főszereplő

A gyertyák megválasztása fontos feladat, hiszen azok színe határozza meg a koszorú tematikáját, de ügyeljünk arra, hogy a borítással is harmonizáljanak. A gyertyákat az úgynevezett gyertyatüskével tudjuk a legkönnyebben az alaphoz rögzíteni, amely egy kör alakú fémkorong a közepéből mindkét oldalán kiálló tüskével. Az egyik tüskét szúrjuk a gyertyába, a másikkal pedig rögzítsük az egészet az alaphoz: ez nemcsak biztos tartást ad, de az esetlegesen lecsorgó viaszt is felfogja. Ha tehetjük, válasszunk illatosított gyertyát, hogy ne csak a látvány, de az illat is elvarázsoljon.

A díszítés

Miután eldöntöttük, hogy milyen színű, formájú és illatú gyertyákat választunk, és azokat a koszorú tetszőleges helyére tűztük, következhet a díszítés. Ahány ház, annyi szokás. A leggyakrabban mégis különféle termések, gyöngyök, fafigurák, szalagok, mini karácsonyi díszek, esetleg mézeskalács kerül a koszorúra. A rögzítés legbiztosabb módja itt is a ragasztópisztoly, vigyázzunk azonban a kezünkre! Ha nincsenek ötleteink, nyugodtan vadásszunk az interneten, ahol több ezer szebbnél szebb koszorú ad ihletet.

Rendhagyó adventi koszorúk

Bögrés

Válasszunk ki négy szép bögrét, mindegyiket töltsük meg tűzőhabbal. Ebbe helyezzük el a gyertyákat, a gyertyák körüli pohárrészt pedig díszítsük a gyertya és a pohár színének és stílusának megfelelően. A kész bögrék elrendezése pedig már csak rajtunk múlik.

Homokdizájn

Válasszunk egy átlátszó üvegtálat, majd töltsük meg tetszés szerinti színű dekorhomokkal. Ezt követően a homokban rögzítsük biztonságosan a gyertyákat, itt nincs lehetőség tüske használatára, vagyis a gyertya formáját és a homok mennyiségét kell egymáshoz igazítanunk. Az ilyen kompozíció már magában is mutatós, de ha a homokba más díszeket is elhelyezünk, igazán egyedi adventi koszorút kapunk.

Farönkös

Válasszunk ki egy különösen szép, kisebb farönköt, ehhez rögzítsük a gyertyákat. A természetes hatás kedvéért díszíthetjük mohával és faállatkákkal, de a lehetőségek száma itt is végtelen.