Bor, mámor, Balaton

10. 02.
Romantikus őszi hétvége a leghíresebb borvidékünkön
Címkék: 

Attól még, hogy vége a nyárnak, nem kell elszakadnunk a Balatontól. Sőt az ősz talán sokkal több romantikus programot is tartogat számunkra. Látogassunk el a Balaton-felvidékre, keressük fel a legjobb pincészeteket, és egy bortúrán ismerkedjünk meg a hazai termesztésű szőlőfajták nedűin kívül a környék kulturális és természeti örökségével is.

Évszázados hagyományok, festői környezet

Bizonyára láttátok Russel Crowe főszereplésével a Bor, mámor, Provence című filmet, amelyben a bankár Max élete fenekestől felfordul, amikor Provence-ba utazik, ahol kastélyt és szőlőbirtokot örökölt nagybácsijától. Főhősünknek persze elképzelése sincs, mit kezdjen a frissen jött szerencséjével, s miközben a szerelem is rátalál, egyre több rejtélyre derül fény a birtok életéből. Ahhoz, hogy a Maxéhez hasonló romantikus pillanatokban legyen részünk, nem kell egészen a francia borvidékig utaznunk, elég, ha a Balaton-felvidékre látogatunk, hogy egy kellemes hétvégét eltöltve megkóstoljuk a helyi termelők legjobb borait, miközben a vénasszonyok nyarát élvezzük.

A Balaton-felvidék hazánk egyik legnevesebb borvidéke, ahol sok évszázada készítik a bort. Egyre több az olyan pincészet, amely nemcsak zamatos nedűkkel várja a vendégeket, hanem szállással és egyéb szolgáltatásokkal is. Ráadásul a környék tele van csodálatos természeti adottságokkal, így a romantikus bortúrát érdemes összekötni hosszú kirándulásokkal is. A magyar tenger északi partvidékén festői szépségű falvak, a 19. század vidéki életét idéző parasztházak és kúriák, hűs borospincék várják a látogatókat.

Legendás pincészetek Badacsony környékén

A Badacsony déli lejtőjén, Badacsonytomaj közelében található a Laposa József által alapított pincészet, melyet a családi örökség részeként immáron fia, Bence visz tovább. Néhány évvel ezelőtt épült fel itt egy rendkívül modern feldolgozóüzem és szálloda, melyek tökéletes harmóniába hozzák a mai kor innovációit az évszázados hagyományokkal. Páratlan körülmények között, a szőlőhegyek idilli környezetében, a lemenő nap fényében kóstolhatjuk meg a pincészet borait. A birtokon ma szürkebarát, kéknyelű és furmint is terem, az elmaradhatatlan olaszrizlingen és ezerjón kívül, a borokat pedig leginkább a testesség és a savasság jellemzi.

A környék másik ismert és népszerű pincészete Szeremley Huba nevéhez fűződik. Az általa gyártott borok a nemzetközi piacokon is rendkívül jól szerepelnek, rendszeresen térnek haza érmekkel a neves nemzetközi borversenyekről. Ha megkóstolnád a bordeaux-i Challenge International vagy éppen a veronai Vinitaly fesztivál díjnyertes nedűit, mindenképpen látogass el a Balaton-felvidéki Nemzeti Park szívében fekvő birtokra. A pincészet éttermében minden magas színvonalon készült ételhez illő Szeremley bort tudnak a szakképzett sommelier-k kínálni, s miközben kortyoljuk az isteni nedűt, a lábunk előtt elterülő fenséges panorámában is gyönyörködhetünk.

Kézművesség és professzionalizmus

A kézműves borok szerelmesei is megtalálják számításaikat a Balatonfüred–Csopak borvidéken, ahol a környék legjobb olaszrizlingjeiből készült borokat kóstolhatjuk meg. A romantikát kimaxolhatjuk a Tamás-pincénél, ahol az ország legzamatosabb kézműves borait tesztelhetjük. A család viszonylag kis területen, mindössze három és fél hektáron gazdálkodik, és főként olaszrizlinget termeszt. Apa és fia munkája őrzi a hagyományos szőlőtermesztés és borgazdálkodás örökségét: pincészetüket szigorúan az ökológiai szempontokat figyelembe véve, a nemzetközi trendekre fittyet hányva működtetik.

Ha a 19. századba szeretnénk visszarepülni egy szempillantás alatt, maradjunk Csopakon, és keressük fel az egykori legendás veszprémi püspök, Ranolder János pincészetét, melyet Jásdi István visz tovább. A rendkívül impozáns épület nemrégiben A Balaton-felvidék Legszebb Pincéje címet is elnyerte.