Egy hétvége, egy csodás táj

10. 01.
Szerző: 

Bár a nyaralás véget ért, az őszi hétvégék kiváló alkalmat nyújtanak mindnyájunknak egy kis kikapcsolódásra. Kössük össze a kellemeset a hasznossal, és fedezzük fel a környékbeli országok rejtett kincseit. Legyen szó kulturális programról, városnézésről vagy a természetben való barangolásról, néhány órás autóútra megtalálhatjuk a számításainkat.

Bolyongás Krakkó történelmi belvárosában

Krakkó a prágai hangulatot sugározza, csak éppen a cseh fővárosban tapasztalható hihetetlen mennyiségű turistadömping nélkül. Aki tehát a nyugodt kulturális kikapcsolódásra vágyik, Lengyelország felé vegye az útját. Pazar látványt nyújt a Wawel, vagyis a királyi palotát és a székesegyházat magában foglaló terület, de érdemes megtekinteni a Posztóházat és a legendás Mária-templomot is. Tegyünk egy laza sétát a Visztula partján, üljünk be az egyik hangulatos étterembe, és élvezzük a nemzetközi konyha remekeit.

Akik múzeumlátogatást is terveznek, kihagyhatatlan a királyi palota impozáns belső tere, ahol a királyi termek, magánlakosztályok korhű díszletein kívül megtekinthető a kincstár, valamint a fegyvertár páratlan műremeke, valamint a titokzatos hangzású Sárkány-barlang is. A Posztócsarnokban a 19. századi festészet lengyel remekei láthatók, a Nemzeti Múzeumban pedig az ország valaha élt legnagyobb művészeinek munkáiból rendezett tárlatokban gyönyörködhetünk.

Mesevilág Németországban

A Disney-t megihlető neuschwansteini kastély karcsú tornyai valósággal magukkal ragadják az embert, nem csoda, hogy Csipkerózsika kastélyát is erről a pompázatos építményről mintázták. Az ország legtöbbet fényképezett épülete, egyben első számú turistalátványossága a 19. században épült II. Lajos megrendelésére.

A kulturális feltöltődés itt a természet szépségeinek felfedezésével és egy könnyed kirándulással társul, érdemes ugyanis a közeli hegyekből is megtekinteni a monumentális épületet, hogy aztán néhány szelfi elkattintása után a főkapun belül elénk táruljon a gazdagon díszített épület minden titka.

Lélegzetelállító látvány a Plitvicei-tavaknál

Ideális időpont a horvátországi Plitvicei-tavak meglátogatására a kora ősz, ugyanis a természetvédelmi terület ekkor mutatja a legszebb arcát. Az aranylóan sárgálló vagy éppen a terrakottában pompázó falevelek, az alázúduló vízesések és a titkos kis ösvények megannyi felfedeznivalót rejtenek.

A Plitvicei-tavak egyedülálló egész Európában: a türkiz árnyalataiban ragyogó víztükör és a környékbeli tavak, folyók és vízesések nem véletlenül az UNESCO világörökség részei. A nemzeti parkban 18 tó és 92 vízesés látható, közülük a legnagyobb 71 méter magasból zúdul alá. Az őszi szezonban a nemzeti parkba 150 kuna fejenként a belépő, de euróban is fizethetünk a jegypénztáraknál.

Csónakázás a Bledi-tavon

A Budapesttől mintegy ötórás autóútra található Bledi-tó Szlovénia ékszerdoboza. A lélegzetelállító Alpok vonulatai között megbújó kristálytiszta tó közepén fekvő kicsiny sziget a kápolnájával igazán romantikus látványt nyújt. A közeli Száva-vízesés felé kiváló kirándulóterepek nyílnak, a Bohinji-tó partján pedig jobbnál jobb kávézók és éttermek kínálatából válogathatunk.

A nap fénypontja azonban egyértelműen a pletnázás lesz a Bledi-tó vizén. A helyiek keze által készített csónakok, vagyis pletnák 1590 óta nyújtanak biztonságos csónakázási lehetőséget a környékbeliek számára. Ha nem akartok csoportosan ringatózni a tavon, béreljetek kisebb méretű csónakokat, és közelítsétek meg magatok a parányi szigetet.

Elveszni az ódon Veronában

Rómeó és Júlia szülőhazája megannyi titkot és felfedeznivalót rejt. Júlia képzeletbeli erkélye és valóságos szobra mellett a történelmi belvárosban bolyongva az ókori építészet remekeit tekinthetitek meg. Ott van a város jelképének számító Aréna, vagy éppen az éttermek és kézművesek tucatjait felvonultató piazza Erbe.

A szerelmesek számára kihagyhatatlan, hogy pénzérmét dobjanak a „szerelem kútjába”, hogy aztán kézen fogva haladjanak át az Adige-folyón átívelő pazar hídon. Castelvecchio vára különleges látványosság, robusztus tornyaiból pedig lenyűgöző panoráma nyílik az itáliai városra.