Esküvői „gazdálkodj okosan!”

06. 15.

Az a szó, hogy esküvő, a piac szinte valamennyi résztvevőjénél képes arra, hogy meredeken árat emeljen. A kereskedők ugyanis abból indulnak ki, hogy a menyasszony és a vőlegény élete nagy napján nem fukarkodik a pénzzel, és mindenből a legjobbat, a legdrágábbat választja. Igen ám, csakhogy a legtöbb esetben az esküvői költségvetés véges, kompromisszumok kötése tehát elengedhetetlen.

A ruha

Nem kell ahhoz a legfényűzőbb szalonból ruhát választanunk, hogy megjelenésünk kifogástalan legyen, így tanácsos az elegánsabb ruhaüzletekben is szétnéznünk. Miközben keresgélünk, próbáljunk úgy tenni, mintha egy előkelő eseményre választanánk ruhát, ekkor az eladók nem próbálják meg rögtön a legdrágább ruhakölteményüket ránk sózni. A menyecskeruhát, illetve a vőlegény öltönyét lehetőleg úgy válasszuk ki, hogy az a jövőben is hordható legyen.

Fodrász, kozmetikus

Mióta Kate Middleton bevállalta, hogy esküvőjére maga készíti el a sminkjét és a frizuráját, menyasszonyok ezrei követik őt ezen az úton. Ha ezt a megoldást választjuk, már az esküvő előtt kísérletezzünk bátran, szerezzünk be profi haj- és sminkfixálót. Amennyiben nem érezzük magunkat elég bátornak, nyugodtan menjünk fodrászhoz és kozmetikushoz, de ne említsük ott se az esküvő szót! Ugyanolyan szép és tartós sminkek, frizurák születnek akkor is, ha „csak” egy elegáns eseményre készíttetjük őket. Ráadásul sokkal kevesebből kijön.

A gyűrű

Bizonyára mindenkinél lapul valahol a szekrény mélyén olyan arany vagy ezüst ékszer, amelyet már évek nem visel, és azt a jövőben sem tervezi. Ez kiváló arra, hogy beolvasztva gyűrűk készüljenek belőlük, így sokszor a munkadíjjal és némi tervezési díjjal megúszható a gyűrűkérdés anélkül, hogy döntenünk kellene a szép, illetve az olcsó gyűrű között.

A vendégek

Sértődés ide vagy oda, valahol muszáj meghúzni a határt. Fontos szabály, hogy csak azokat hívjuk meg, akik közel állnak hozzánk. Szabhatunk egy időkeretet is: ha valakivel például egy éven belül nem beszéltünk, pedig lett volna rá módunk, akkor nincs helye az esküvőnkön sem.

Helyszín

Egy körültekintően megválasztott helyszínen sokat lehet spórolni. Fontos, hogy olyat válasszunk, amelyik a legtöbb vendég lakhelyéhez közel van, így nem kell az útiköltséget és a szállást is fizetnünk. Tartsuk szem előtt, hogy nem feltétlenül a legolcsóbb megoldás a legjobb választás: lehet, hogy olcsóbb kibérelni egy tornatermet, de azt berendezni összességében jóval költségesebb, mintha egy művelődési házat választunk, ahol az árban a székek, asztalok is benne vannak.

Étkezés

Svédasztalos menü helyett ajánljunk fel előzőleg a vendégeknek A és B menüt, így mindenki azt eszik, amit szeretne, és lecsökken a maradék mennyisége is. Megkérhetjük a násznép női tagjait, hogy hozzanak valamilyen desszertet, hogy mi csak a tortáról gondoskodjunk. Tortáért nézzünk körül az interneten: számos háziasszony készít a szabadidejében gyönyörű esküvői tortákat, érdemes tőlük rendelni. Sokat lehet spórolni az éjféli étkezés elhagyásával is: szervírozzunk inkább gyümölcsöt és könnyebb falatokat, addigra már úgyis jóllakott mindenki.

Zene

Lehet, hogy a zenekar elegánsabb, ám a DJ is remek hangulatot tud teremteni az általunk előzetesen kiválasztott dalok felhasználásával.

Dekoráció és fotó

Kérjük meg a násznép több tagját is, hogy legyenek a fényképészeink, ezzel számos szemszögből készülhetnek rólunk spontán és beállított fotók. A dekoráció is készülhet saját kezűleg: személyesebb és egyedibb megjelenést nyújt.

Oszd meg!

Akár templomi, akár anyakönyvvezető előtti ceremóniáról van szó, érdemes az aznap házasuló párokkal felvenni a kapcsolatot: lehet, hogy ugyanazon ízlés szerint díszítenénk a helyiséget, ekkor a költségeket is megoszthatjuk.