Glamping – Mezítlábas luxus a környezetbarát „bűbájtáborban”

09. 06.
Szerző: 

Egy pohár borral a kezemben ülök Tanzánia és Kenya határán naplementekor a glamping, vagyis a „bűbájtábor sátrának” szúnyogháló fedte bejáratánál a barátaimmal együtt. Nagyon elcsépelt tájleírásnak tűnik, de ott és akkor átélni egyáltalán nem az volt. Aki valaha már megtapasztalta, tudja, hogy a giccs csak a festményeken, a fotókon létezik, a valóság az maga a ragyogás, a természet varázslata.

Sokan talán most, ebben az apró gondolatfüzérben találkoznak először a ’glamping’ szóval. Új jelenség, új stílus és szállás, ahol kifinomult ízléssel a természet, a napsütés és a csillagos ég a pihenés legfőbb élményfokozója. Pedig elárulhatom, hogy amit az előző pár sorban megfogalmaztam, pontosan azt fejezi ki ez a szó. Kicsit mindig lelkiismeret-furdalásom van, ha az idegen szavak tömegével igyekszünk egy témakört megfogalmazni, mert a kevésbé szakavatott olvasó közben azon töri a fejét, vajon mit jelenthet. Ha beszélgetés közben kerül szóba, aki nem ismeri, nem meri felfedni tájékozatlanságát, aki pedig „glampingelt” már, valljuk be, ő sincs mindig tisztában a tényekkel, csak az élményekkel.

A glamping szó az angol glamorous (ragyogó, varázslatos, elbűvölő, bűbájos – milyen szép magyar kifejezések!) és a camping (tábor) összevonásából – glam-camping (bűbájtábor), lux-camping (luxuskemping) –, átalakulásából született.

Tisztába tettük a nyelvtant, folytathatjuk az élményekkel, amelyeket több kategóriába lehet sorolni. Az első a legnagyobb élményt nyújtó, a luxuskategóriás „Afrika-sátras”, vagy „trópusi, illetve dzsungelglamping”. Bennük a luxus és a kempingezés élménye egyszerre van jelen. A luxussátor kényelmesen tágas, egyenes falú és fapadlós. A sátor viszonylag nagy téren belül található, ahol a magánszféra legnagyobb nyugalmát biztosítja mindennemű fáradtságot regeneráló ággyal, felszerelt konyhával, előtte luxus pihenőgarnitúrával várja a vendégeket. Az „Afrika-sátrak” különlegessége még a saját fürdőszoba. Ötcsillagos szolgáltatás a megszámlálhatatlan égi csillag ölelésében. Van, aki többre vágyik annál, hogy a Masai Mara és a Srengeti útvonalában egy ilyen glampingből figyelheti a nagy vadvándorlást gnúk, zebrák és ragadozók testközeléből! Azért merem mindezt leírni, mert átéltem, és akkor is ott lettem volna, ha nem glampingelek a társaimmal együtt, hanem a terepjáró védelmében húzzuk meg magunkat. De a természet törvényeihez igazodva és a fenntarthatóság minden szempontját figyelembe véve nem volt lelkiismeret-furdalásunk, mert a glamping más, mint egy betonhotel. Nekem a glamping a csodálatos természetben tartózkodás élményének alapját jelenti.

A természetben pihenhetünk, ahonnan minden felszedhető, majd újra felhasználható, és nem károsítottuk vele a környezetünket. A házias sátrakat bárhol felállíthatjuk a táj átrendezése nélkül, így a szállodákkal szemben a természetvédelem hódolóit is megszerzik. Márpedig nem kis dolog ezt felvállalni, amikor az ember napról napra egyre többet épít be az anyaföld felszínéből.

A toalett is mintaértékű a bio- vagy komposztmegoldással. A zuhanyozás, tisztálkodás a begyűjtött esővíz felhasználásával úgy zajlik, mint az ősidőkben, hiszen a víz minden cseppje kincs. A vizet a nap hője melegíti fel, mint ahogy az alap-áramellátást is nap energiájából nyerik.

Megpróbáltatások nélkül nincsen kaland. Ez pedig éppúgy a glamping része, mint a rá épülő divattervezés. Hogy a szálláshely minden részletében minőségi legyen, nem lehet ódivatú eszközökkel felszerelni. A glamping szolgáltatásai napról napra bűvölnek el bennünket, mert a természet mellett minden a kényelemről szól. Azt is érzékeljük, hogy a kempingtől evolúciós úton jutottunk el a glampingig. Nem felfújható gumimatrac, hanem első osztályú ágy biztosítja a nyugodt alvást, miután este a felhajtott oldalfalakon közelről megcsodáltuk a vadon állatait, hanyatt fekve pedig az Egyenlítő vonalának csillagképeit a tetőablakon keresztül. Természetesen mindkettőt a szúnyoghálók védelmében, amelyek persze nem nyújtanak védelmet a vadon ragadozóival szemben. Igaz, ők akkor sem merészkednek a bennünket őrzők közelébe, még ha szagot fognak is.

A luxussátrak mellett már világszerte hódítanak a glamping mobil házak is, amelyeket vagy önálló szálláshelyként élvezhetünk, vagy a kemping társult szolgáltatásaiként.

Így Toszkánától a francia Riviérán át egyre több bűbájtábor áll a rendelkezésünkre.

Igaz a gondolat, hogy a glamping az örömteli luxus, a környezetbarát kényelem – utazzunk bár egyénileg, barátokkal vagy gyermekeinkkel együtt.