Hajrá a kánikulában

08. 14.

A mozgás és az egészséges életmód nemcsak a régóta vágyott alak elérése, hanem állóképességünk megtartása és erősítése okán is szükséges. Az egészséges testen kívül viszont a lélek egészsége is alapvető fontosságú, hiszen csak e kettő egysége révén érezhetjük magunkat teljesnek. De mi van akkor, ha a kánikulában elfogy a testi-lelki motiváció? Ilyenkor jön jól néhány nyári praktika.

1. Válassz te! Hogy kinek melyik a leginkább testhezálló nyári mozgásforma, csak önmaga döntheti el. Ne dőljünk be az egyes sportokat erőltető reklámoknak! Ha azt csináljuk, amit szeretünk, a motivációnk is megmarad.

2. Terembe be! Noha a konditeremig eljutni elég izzasztó a hőségben, ne feledjük: bent kellemes hűvös várja a sportolni vágyókat.

3. Légy türelmes! Az alakformálás kőkemény meló, nem szabad motiválatlanná válni attól, hogy nincs meg azonnal az eredménye. Noha számos írás szól villámdiétákról és az azonnali eredményt kínáló módszerekről, ne dőljünk be nekik. Ugyan vannak praktikák, melyekkel ideig-óráig laposabbnak tűnik a hasunk, tartós eredményt ezekkel a módszerekkel nem tudunk elérni.

4. Színezd újra! Ha úgy éreznénk, nincs erőnk mozogni, játsszunk egy kicsit a színekkel! Turbózzuk fel edzőruhánkat egy sárga színű darabbal, mely garantáltan feltölt energiával.

5. Nyári optikai tuning A barna bőr nemcsak rendkívül nőiesnek, de karcsúbbnak is mutat, tehát az alapvető napozási szabályokat tiszteletben tartva ezúton is erősíthetjük önbizalmunkat.

6. Értelmetlen hasonlítások Tartsuk észben, hogy mire egy fénykép az újságba vagy az internetre kerül, számos átalakításon megy át. Különösen igaz ez a nyári időszakra, amikor bikinis képek tucatjai lepik el a médiát. Semmi értelme tehát hozzájuk hasonlítgatni magunkat, mindig a saját adottságainkból induljunk ki, amikor a testünkkel kapcsolatos céljainkat meghatározzuk!

7. Folyadékpótlás nyáriasan A kellő mennyiségű folyadékpótlás szükségességét nem lehet eleget hangsúlyozni. Használjuk ki a nyarat, és turbózzuk fel ásványvizünket friss gyümölcsökkel, menta- vagy bazsalikomlevéllel. Igyunk gyógyteát, a gyömbér, a citromfű, a csalán és a zöld tea méregtelenítő hatású, ezzel két legyet üthetünk egy csapásra.

8. Bűntudatmentes desszert Nemcsak folyadékpótlási alternatívának, de desszertnek is kiváló választás az érett görögdinnye. Számos jótékony hatásán kívül javítja az emésztést, vízhajtó hatású, és ezzel az egészségünkre is éberen vigyáz.

9. Rend a lelke... Használjuk ki, hogy hosszabb ideig van világos, és rakjunk rendet magunk körül. A bennünket körülvevő rend a lelkünkre is jó hatással van, ezért könnyebben tudjuk tartani a testünkkel kapcsolatban kitűzött céljainkat is.

10. A meztelen valóság A testünkkel kialakított harmonikus kapcsolat elengedhetetlen fontosságú: ha utálkozva nézünk rá, soha semmilyen vele kapcsolatos célt nem tudunk elérni. Testünk elfogadásának remek módja, ha otthon ádámkosztümben állunk a tükör elé: ez segít, hogy minél jobban megismerjük és elfogadjuk a testünket, alakítani ugyanis csak ezután tudunk rajta.

11. Fagyizz természetesen! Ha nyár, akkor fagyi, azonban kerüljük a cukrokkal, mesterséges színezékekkel és ízfokozókkal felturbózott változatokat, helyettük készítsünk fagyit otthon! Turmixoljunk össze joghurtot egy kis gyümölccsel, spenóttal, fűszerekkel, majd jégkrémkészítő formában fagyasszuk le, és máris kész a hűsítő finomság.

12. Vezessünk nyári bóknaplót! Statisztikák rámutatnak, nyáron gyakrabban bókolnak a férfiak, mint bármelyik másik évszakban. Használjuk ki ezt a kedvező tényt, s valahányszor elismerő megjegyzésekkel illetnek, jegyezzük fel egy füzetbe. Később is lélekmelengető és motiváló lesz ezeket a megjegyzéseket olvasgatni.

13. Önbizalom felsőfokon Hogy önbizalmunk és önbecsülésünk egészséges legyen, keményen meg kell dolgoznunk. Ebben a munkában kiváló társaink lehetnek a motivációs könyvek, videók, idézetek, melyek az önmagunkkal és a környezetünkkel való viszonyt igyekeznek más, reálisabb megvilágításba helyezni.