Haute couture és prêt-à-porter életre szóló kapcsolata

01. 06.
Szerző: 

Ezt teremtette meg a huszadik század első felének meghatározó francia divatguruja, Christian Dior, akinek sikerét állítólag már egy kamaszkori jóslat is előrevetítette: „Az asszonyok áldani fogják, maga pedig általuk fog boldogulni”. A jóslat beteljesült, hiszen a Dior-stílus nem tud kimenni a divatból, ami nem csoda: a női test feltétlen tiszteletéből születő, és a nőies vonalak tökéletes hangsúlyaival tervezett ruhák egyaránt megszólítják a hétköznapi nőt és az haute couture dámát.

Összetéveszthetetlenül nőies

Feszesre szabott felsőrészek, darázsderék és légies szoknyák: mit sem változott a Dior-stílus az 1940-es évek óta, amikor Christian Dior a New Look megjelenéssel robbant be a divatvilágba. Az 1950-es években már parfümmárkával is megjelenik a kiegészítők piacán, ebben az évtizedben már sztárok viselik modelljeit, és a tengerentúlon is népszerű divatmárkának számít. Ma már kozmetikumok, harisnyák és egyéb divatkiegészítők által is népszerű a Dior, az örök nőiesség franciás eleganciáját életre keltő világmárka.

„A boldogság minden szépség titka”

Ha csak ezt az egy mondatot ismernénk Diortól, akkor is tökéletesen értenénk tervezői zsenijének lényegét: „Mi az álmom? Boldogabbá és szebbé tenni a nőket”. A belülről fakadó szépséghez a ruha csak körítés, színpad, amelyen kibontakozik a női test és lélek harmóniája. Tudhatott valamit a nőkről ez a nagyon francia stílusguru. Pontosan értette, hogy a szépség a kisugárzásból fakad, és minden nő csak annyira lehet szép, amennyire szépnek tudja érezni magát. Ruha, stílus és közérzet összhangja teszi az eleganciát és a tökéletes nőiességet emlékezetessé.

Játék a női test arányaival

„A ruha nem más, mint egy darab múlékony építészet, melynek célja, hogy fokozza a női test arányait” – mondja Dior, miközben a keblek ívét, a dekoltázst és a darázsderekat egyszerre kislányos és kacér bő szoknyákra bízza. Aki viselt már Dior ruhát, érezte, aki még nem, pontosan el tudja képzelni, milyen kecses mozgást engednek és követelnek a gazdag szoknyarészben végződő, ám feszes felsőből eredő modellek. Legyen bár egyszerű koktélruha vagy nagyestélyi, esetleg kiskosztüm: a Dior-nő összetéveszthetetlenül csinos. Éppen annyit mutat magából, amennyitől a rá szegeződő tekintetekben a csodálat tükröződik vissza.

A divat a szerelem kertjében

Christian Dior gyermekkora óta rajongott a kertért, a virágokért, amit későbbi ruhakreációi is tükröznek. A gyakran előforduló virágminta nyomatként, hímzésként, rátétként ugyanúgy megjelenik, akárcsak a szabásvonalakban. A kehelyszerű szoknyák, az egymásba boruló rózsaszirmokhoz hasonlító derék- és dekoltázsvonalak, valamint a szegfű széleit idéző pliszézett anyagok találkozásai mind a virágfantázia egy-egy „tettlegességig” fajuló álmából nőnek ki. Érdekes, hogy a távoli kultúrák hatásai is sok esetben virágokkal átszőtt motívumok formájában kerülnek Dior látóterébe.

„A nő parfümje többet árul el róla, mint a kézírása”

Miss Dior, Dolce Vita, Dioressence, Diorissimo, Joy by Dior, J’adore – néhány jellegzetes női illat, melyek méltó maszkulin párja a Sauvage férfi parfümkollekció. Minden érzékre egyszerre hatni: ez lehet a titka Dior kifinomult ösztönének, melynek sugallatára a tökéletes ruhákhoz érzéki, finom, mégis meghatározó illatokat társít. Sminkben ugyanezt teszi, így lesz együtt minden, mi szem-szájnak ingere. A kiegészítők terén is listavezető Dior teljes „outlook”-ot kínál, az olfaktorikus kód kihasználásával. Ami a ruhákon a csipke, az illatban a Miss Dior parfüm, melynek megjelenése óta minden kollekcióból egy-egy új modellt valamelyik parfümjéről nevez el. Gardénia, narancsvirág, jázmin és moha a fő összetevők: viselője pedig a valódi Miss Dior. „A parfüm egy nő személyiségének eleme, a végső igazítás a stílusán” – vallja Christian Dior, nekünk pedig eszünk ágában sincs cáfolni.

Apropó, csipke!

Pliszé, csipke, kézi hímzés, időnként tollak, illúziótüll minden mennyiségben, és a szoknya abszolút dominanciája: erről ismerszik meg a Dior haute couture minőség és stílus. Valójában nem is ruhát tervez, inkább látványterveket kapunk a Dior divatháztól, olyan látványt, melyben a nők mindig igazi Femme Fatale-nak érezhetik magukat. A díszítéssel kapcsolatban ugyanis sosem merül fel a mértékletesség kérdése, ha Dior ruháról van szó. Tökéletes arányokat rajzol, tökéletes alakra: ettől lesz páratlanul elegáns és emlékezetes a Dior-stílus. Gondoljunk csak a 2019-es őszi-téli prêt-à-porter kollekció darabjaira, melyeken a kockás minta békésen megfér a pliszézett megoldásokkal, ahogy a szövet is tökéletes harmóniát alkot a tüllel. Így amit az haut couture tökélyre fejleszt, arról a hétköznapokban sem kell lemondanunk.

A kiegészítők diadala

Cipő, csizma, táska, öv, ékszer, sál és parfüm: minden a részleteken múlik, és ha valaki, akkor Dior garantáltan tudja ezt. „A részletek olyan fontosak, mint a lényeg. Ha az apróságok nem stimmelnek, az az egész összeállítást elrontja” – ezzel az igénnyel vállalja az hatue couture minőséget és a New Look életérzést megteremtő kreációit Dior. Bár sokan túlságosan konzervatívnak bélyegzik, a Dior divatház talán éppen ennek köszönhetően tudta kiállni az idők próbáját. Majd’ 80 év alatt a lényeg mit sem változott, miközben kollekciók és kiegészítők sokasága vonult fel a kifutókon. 2020-ra is inkább a minta változik, a formák maradnak: megjelenik az egzotikus témájú nyomott mintás alap, amihez sokféleképpen variálható kiegészítőket ajánl a Dior.

Ki nem viselt még Diort a vörös szőnyegen?

Egyértelműen a sztárok egyik kedvence, így nem csak a kifutókon, de a vörös szőnyegen is hódít a Dior. Jennifer Lawrence, Blake Lively, Evita Perón, Jennifer Aniston, Selena Gomez, Charlize Theron, Meryl Streep, Dakota Johnson… Folytathatnánk a sort, de minek? A kérdés tényleg fordítva érvényes: ki nem viselt még Dior-modellt a vörös szőnyegen? Vajon mitől ilyen népszerű, hiszen annyi más érdekes tervező vállalkozik az haute couture stílus nemes jegyeinek felskiccelésére? Talán azért, mert a Dior-stílus időtlen és kortalan, egyszerre klasszikus és nagyon mai, egyszerre elegáns és elegánsan merész. Bárcsak minden férfi ennyire ismerné a női esszencia titkait!