Így készül a tökéletes ételfotó

04. 12.
Szerző: 

Iklódi Dóra Magyarország egyik legismertebb ételfotósa, aki bloggerként és ételstylistként is tevékenykedik. Sőt, nemrégiben megjelentette első szakácskönyvét, melyben inzulinrezisztensek számára fejlesztett receptek találhatók. Dóra munkája során teljes mértékben követi a nemzetközi trendeket, miközben az ételeken leteszi saját névjegyét is. Az ételfotózás rejtelmeiről beszélgettünk.

Fókuszban az ételek

Az elmúlt néhány évben egyre nagyobb az érdeklődés az ételfotók és az ételstylist, mint szakma iránt. Mit gondolsz, mi lehet az oka a fokozott figyelemnek?

– Úgy gondolom, ebben a közösségi médiának van a legnagyobb szerepe. Trendi lett feltölteni, hogy mit csinálunk, hol eszünk, mit főztünk. Szeretnénk megosztani az életünk mozzanatait másokkal, az evés pedig mindenkit érint, mindenki kapcsolódni tud hozzá valamilyen módon. Ráadásul szerintem nincs olyan ember, akinek ne futna össze a nyál a szájában egy ízléses ételfotót vagy videót látva.

– A vendéglátóhelyek is felismerték ezt? Mert azt látni, hogy az éttermek is egyre több ételfotót osztanak meg a platformjaikon.

– Pontosan. Szerintem ez a másik oka a szakma még népszerűbbé válásának. Egyre több élelmiszeripari termék jelenik meg a piacon, és rengeteg vendéglátóhely verseng az emberek kegyeiért, illetve pénzéért. A fokozódó versenyben rájöttek, hogy az eladáshoz elengedhetetlen a minőségi képi világ. Így jönnek a képbe az ételfotósok és stylistok.

Elegancia és extrémitás

– Az ételfotók tekintetében is beszélhetünk divatról, trendekről? Ha igen, hogyan változott az elmúlt egy-két évtizedben?

– Abszolút megfigyelhető, hogy változnak a stílusok, lekövetve az ételek, a tálalás, a design változásait. Például húsz évvel ezelőtt elképesztően menő volt a faragott zöldség, a narancskarika és a petrezselyemzöld mindenre, ma már viszont szerencsére egyre kevesebb helyen találkozunk ilyennel. Azt látom, hogy ahogyan az ételek, úgy a fotók is sokkal letisztultabbak lettek, vagy éppen ellenkezően: sokkal elrugaszkodottabbak, vadabbak.

– Az ételfotósoknak és ételstylistoknak megvan a maguk saját stílusa. A tiédet hogyan jellemeznéd? Mi az, ami alapján ezer közül is felismerhetőek az Iklódi Dóra fotók?

– Szeretem, ha a kompozíció letisztult, ám szívesen dolgozok élénk színekkel. Kedvelem az izgalmasabb szögeket, éppen ezért nem csak 90 fokból fotózom a kompozíciókat.

A fény a lelke mindennek

– Az Instagramon hobbiszakácsok milliói próbálnak minél szebb kompozíciókat készíteni. Ossz meg velünk egy-két titkot, kérlek! Mi kell a tökéletes ételfotóhoz?

– Fény.

– Ennyi lenne?

– Komolyan, a legfontosabb dolog egy jó ételfotónál a megfelelő fény. Hiába van lassan mindenkinél hiperszuper okostelefon, ha nem megfelelő a világítás. Legjobb, ha egy ablaknál, természetes, lehetőleg szűrt fénynél dolgozunk. Tehát legyen egy fehér függöny az ablaknál, vagy legalább ne direktben ott tűzzön be a nap. Lámpafénynél borzalmas, sárga színű fotók készülnek, de ha télen nincs lehetőségünk természetes fénynél fotózni, akkor például egy asztali lámpát is használhatunk úgy, hogy elé teszünk egy zsírpapírt vagy függönydarabot. Így kevésbé lesz sárga a fényünk.

– Az elmúlt évben több szakácskönyv anyagát is te készítetted el. Melyikre vagy a legbüszkébb?

– Minden munkámat nagyon élveztem, de a legbüszkébb a saját szakácskönyvemre, a Cukormentes örömökre vagyok. Nem csak én írtam a recepteket, hanem a stylist is én voltam, így szerintem még személyesebb lett a könyv. A csodás fotókat Szendeff Lőrinc készítette, aki a kedvenc magyar ételfotósom.