Így ússz a Velencei-tóban

07. 04.

Úszni jó, úszni egészséges, nyáron pedig hűsítő is. Télen az uszoda négy fala közé szorul az úszni szerető ember, de a napsütéses nyárban adott a lehetőség, hogy nyílt vízben hódoljunk szenvedélyünknek. Összegyűjtöttük mindazokat a jótékony élettani hatásokat, melyek szervezetünkre hatnak úszás közben és azokat a módszertani tanácsokat is, melyek segíthetnek nekünk a természetes vízben való sportoláskor és egy versenyen való elinduláskor.

Tudtad, hogy az úszás tizenkétszer hatékonyabb, mint a szárazföldi fitnesz-mozgásformák? De azon túl, hogy eredményesebb, mint kánikulában step-padon ugrálni, számos okunk van, hogy arra biztassunk: ússz!

Csak, hogy a legjobb hírrel kezdjük: a nők számára kényes testrészeken az úszás növeli a bőr feszességét, az izmok rugalmasságát, így nem csak hajlékonyabbakká válunk, de még a kis karfioljainktól is megszabadulhatunk úgy, hogy közben akár óránként 700 kalóriát is elégetünk. A testünket a vízen kell tartani, úszás során pedig ismétlődő mozdulatokat végzünk. Ennek köszönhetően feszesednek a tartóizmok mellett végtagjaink is, hasunk és hátizmunk pedig erősödik. Tempózás során nem csak a karunk és a lábunk mozog ütemesen, hanem légzésünk is rendkívül szabályozottá válik, a ritmikus légzéssel pedig tüdőnk kitágul, a szív-és érrendszerünk erősödik, a keringésünk javul, szervezetünk oxigén-ellátottsága nő. Gerincünk, melyet a napi irodai munkavégzés során gyakran végletekig terhelünk, minden leúszott tempóért hálás lesz, néhány alkalom után pedig már azt is érezhetjük: általános erőnlétünk, állóképességünk jelentős mértékében fejlődött.

Természetes vízben úszni azonban számos dologban merőben más, mint medencében tempózni. Ebben az esetben például növelnünk kell a monotónia-tűrő képességünket, hiszen az uszodától eltérően nincs lehetőségünk arra, hogy 25-50 méterenként szusszanjunk egyet a falnál vagy a fordulással dobjuk fel az úszást. Éppen ezért azt javasoljuk, olyan edzéseket iktassunk be, ahol először 200-300 méteren keresztül nem állunk meg, majd ezt a hosszt növeljük fokozatosan addig, míg a monotónia tűrésünk eléri azt a szintet, hogy képesek legyünk egy végtelennek tűnő tavat is átúszni. Az energiakészletünket úgy is beoszthatjuk, hogy takarékoskodunk az erőnkkel: vagyis lassabban kezdünk, és később fokozzuk az intenzitást. Célba érkezést követően pedig adjunk magunknak két napot a regenerálódásra.

A hosszan tartó tóúszások során a szőlőcukron és az ivóvízen kívül nincs lehetőségünk a frissítésre. Érdemes ezért raktárainkat a nagy nap előtt feltölteni szénhidrátban gazdag ételek fogyasztásával. A rajt előtt nagyjából két órával már ne együnk semmit! Az úszás során speciális, vízszintes testhelyzetben fekszünk a vízen, nem kellemes, ha a gyomortartalom két tempózás között visszaköszön. Ha mégis nagyon megéheznénk, akkor gyorsan felszívódó falatokat kapjunk be, célba érkezést követően pedig minél hamarabb együnk. Fontos a folyadékpótlás, mert bár nem érezzük, ilyenkor is izzadunk, így az elveszett vízmennyiséget pótolni kell.

Lényeges az is, hogy mit viselünk úszás során. A komolyabban úszók szívesen használnak testet fedő úszódresszt, mert sokat segít az egyenletes hőháztartásban, de ez nem feltétlenül szükséges. A sapka és az úszószemüveg viszont kifejezetten fontos, mert a fejen keresztül történik a legintenzívebb hőleadás, és az sem árt, ha úszás közben jól látunk. A bőrünket fokozottan védjük a napsütés káros hatásaitól, ehhez magas faktorszámú, vízálló naptejet érdemes beszerezni.

Első próbatételnek ajánljuk a 7. K&H mozdulj! velencei tóúszást, ahol kezdők 500 méteren bontogathatják „uszonyaikat”, haladók választhatják az 1500 vagy 3000 méteres távot, de idén az igazán felkészültek is rajthoz állhatnak 6000 méteren. A változatosságot kedvelők a K&H mozdulj velencei-tavi túratriatlont is kipróbálhatják a gárdonyi Sport Beach-en, augusztus 6-án. Bővebb info: www.futanet.hu