Két évszakos nátha és egy sor anyapara

01. 12.

Melyik kisgyermekes édesanya ne élné át a végeláthatatlannak tűnő újra és újra felbukkanó őszi-téli nátha keserves heteit? Ilyenkor sok minden átfut az agyunkon, némely gondolat pedig meg is veti ott magát, hogy aztán tovább fejlődve mélységes mély aggodalommá vagy esetleg bosszankodássá alakuljon át. Dr. Novák Hunor gyermekekkel foglalkozó orvos segítségével tisztázzuk, vajon alaptalanok-e a leggyakoribb anyaparák, és hogy mit tehetünk, ha fel kell vennünk a kesztyűt a náthával szemben.

1. „Állandóan beteg a gyerek”

Nagyon sok gyermeknél válik az őszi-téli időszakban meghatározó tevékenységgé az orrfújás. A szülők ilyenkor gyakran kétségbeesnek és azt mondják, állandóan beteg a gyerek. De vajon a nátha tényleg betegség, vagy inkább állapotnak tekinthető? Dr. Novák Hunor szerint statisztikailag igazolt, hogy a kisgyerekek ebben az időszakban állandóan betegeskednek. „A statisztika szerint hatéves kor alatt évente hatszor lesz a kicsi náthás, egy náthás betegség pedig átlagosan 12 napig tart” – mondja, majd hozzáteszi, ez azt jelenti, hogy egy óvodás-bölcsődés korú gyermek a téli hónapok felében folyamatosan náthás. „Nehéz elfogadniuk a szülőknek azt, hogy a gyerekek gyakorlatilag folyamatosan betegek, de így ismerkedik, úgymond, a betegségekkel az immunrendszerük, ettől erősödik a szervezet állóképessége. Nem kell emiatt aggódni!” – húzza alá.  

2. „Gyenge az immunrendszere”

Az újra és újra orrot fújó és köhécsélő gyermeknél két zsebkendőhasználat során azért az is átfut az édesanyák fejében, hogy mindez biztosan azért van, mert gyenge a kicsi immunrendszere. De ezt a gondolatot is elhessegethetjük. „Nagyon fontos hangsúlyozni, hogy ha valaki az átlagnál betegesebb vagy az átlagnál kevésbé beteges, az mind normális. Nem mondjuk azt egy férfira, aki 195 centiméter magas, hogy ő nem normális, mert kilóg az átlaghoz képest. Ugyanígy nem mondjuk azt egy gyakrabban náthás gyerekre, hogy biztosan beteg, valami baja van az immunrendszerének” – nyugtat meg mindenkit dr. Novák Hunor.

3. „Orrspray-abúzus”

Ha már fújjuk az orrot, orrcseppezünk is. Ez pedig biztosan függőséghez vezet, aztán eljutunk odáig, hogy a gyerek orrspray nélkül már levegőt sem tud venni – gondolhatja a már tizedik napja szörcsögő kicsi anyukája. Az aggodalom pedig jelen esetben nem is annyira alaptalan, mint amilyennek első hallásra tűnik. „A sima tengervizes vagy sóoldatos orrspray nagyon jó gyakorlatilag minden életkorban, hiszen segíti a váladék eltávolítását, a pollenek, szennyezőanyagok kiürülését az orrból. Ez nem okoz függőséget” – mondja a szakértő. Rámutat ugyanakkor arra, hogy vannak viszont nagyon népszerű, úgynevezett dekongesztáns, azaz orrkidugító termékek, melyek egy bonyolult gyógyszertani hatásmechanizmus szerint működnek. „Benyomjuk az orrunkba, érzünk egy hóropogásszerű valamit, összehúzódik a nyálkahártya, és jól kapjuk a levegőt – magyarázza, majd hozzáteszi: ezek azonban egy-két hét használat után mellékhatásként orrdugulást okoznak. – Még több orrspray-t kezdünk el használni, hogy kiduguljon az orrunk, pedig ez hosszú távon csak még több orrduguláshoz vezet – szemlélteti az ördögi kört, ami végül tényleg abúzushoz vezethet. – Nagyon sok olyan ember él Magyarországon, aki bizony függővé vált és már évek óta használja ezeket a készítményeket” – húzza alá.

4. „Miattad lett az én gyerekem is náthás!”

A szezonban harmadszorra náthás gyermek édesanyjánál gyakran elpattan valami, onnantól kezdve pedig – egy kis túlzással – vérre menő küzdelem kezdődik a szülők között arról, kinek a hibája az, hogy megint taknyos a gyermek. „Az a rossz hírem, hogyha otthon tartjuk a kicsit, akkor is el lehet kapni a náthát, mert rajta lehet a kenyéren, a zöldségen, elkaphatja, amikor megpusziljuk, vagy a bevásárlóközpontban a kocsit tologatjuk” – mutat rá dr. Novák Hunor, aki szerint a mindenütt jelen lévő náthavírust igazából nem lehet elkerülni, ráadásul már az első tünetek megjelenése előtt is fertőz. A szakértő azt vallja, hogy éppen ezért abszolút indokolatlan egy náthás-köhögős gyereket kivenni a közösségből akkor, ha nincs rosszul, csupán masszívan náthás. „Ebben jelentős szemléletváltást kellene itthon elérni” – teszi hozzá.

5. „Nem igaz, hogy nincs rá valami gyógyszer!”

Igen, ez szintén a harmadik kör tipikusan elhangzó mondata, de sajnos tényleg nincs a náthára igazán hatásos gyógymód. A sóoldatos orrspray, esetleg orrszívás, orrfújás, forró húsleves vagy a tea bőséges fogyasztása, esetleg a szoba párásítása – ezek segítik a tünetek enyhülését a gyermekorvos szerint, de a gyereknek és a szülőnek is leginkább türelemre van szüksége. „Nehéz elfogadni, amikor az orvostudomány szervtranszplantációkat végez és meggyógyít ritka betegségeket, hogy egy náthával nem tudunk mit kezdeni” – mondja mosolyogva.

És akkor mi a megoldás? Engedjük el a náthától való félelmünket, a gyerek rossz közérzete esetén maradjunk vele otthon, kucorodjunk be az ágyba, olvassunk mesét, majd a kellemetlenségek elmúltával nyugodtan engedjük vissza a közösségbe. Ha pedig esetleg egy hét múlva minden elölről kezdődik, ne essünk kétségbe, és legfőképp ne essünk egymás torkának! Húsleves és türelem – ez legyen, a többi a leggyakrabban magától megoldódik.