Megújulásra fel!

10. 18.
Szerző: 

Az őszi ködök, a hűvösbe forduló napok és a szitáló eső sokunkat elszomorít. A természet változása a hangulatunkon is nyomot hagy, és nem éppen vidámat. Pedig érdemes lenne észrevenni, milyen sokszínű és változatos ilyenkor a természet, mennyi még a gyümölcs és a zöldség, és milyen remek alkalom ez az évszak a megújulásra.

Az ősz (a tavaszon kívül) a legalkalmasabb időszak szervezetünk megtisztítására, a pluszkilók ledolgozására és a bőrünk megszépítésére. Szomorkodásra tehát semmi ok, változzunk együtt a környezettel, hogy ragyogó természetességgel érkezünk a télbe.

  1. Lassíts!

Vége már a lazább tempójú nyárnak, mostanra visszatérnek a hajtós hétköznapok. Éppen annyi idő telt el a nyaralás óta, hogy most ismét holtfáradtnak érezheted magad. Itt az ideje a lassításnak. Nem véletlen, hogy a régi emberek is visszavettek a tempóból az ősz eleji munkák után… Sajnos manapság nem könnyű időt lopni a pihenésre! De gondolj bele, vajon mi történne, ha a munkából hazafelé elengednél egy-két villamost, vagy a hosszabbik úton mennél a parkoló autódhoz? Egy negyedórás „fejszellőztetés” is csodákat tesz, hidd el! És tarts igazi ebédszünetet! Ha pedig a mindennapi lassítás már megy, megengedhetsz magadnak olykor egy-egy kiadósabb alvást vagy masszázst (ne adj’ isten egy egész hétvégi kikapcsolódást) is.

  1. Egyél természetesen!

Ősszel igazi gyümölcs- és zöldségkavalkád kápráztat el minket, mellyel feltölthetjük vitaminraktárunkat. Törekedj arra, hogy hazai idényzöldségeket és -gyümölcsöket fogyassz, és keresd a minőségi alapanyagokat! Tízóraira, uzsonnára és desszertnek válassz almát, körtét, szőlőt, szilvát, birsalmát, fügét, gesztenyét és az olajos magvakat, így nemcsak az immunrendszeredet turbózod fel, hanem a nyáron felkúszott kilókat is könnyebben leolvaszthatod.

  1. Tisztítsd meg a szervezeted: diétázz!

Megvan az az érzés, amikor a lenge nyári ruhák után először húzod fel a nadrágjaidat? Ha kényelmetlennek érzed a farmerodat, és már tudod, hogy elodázhatatlan a diéta, akkor a lehető legjobban időzítettél! Ugyanis a két nagy fogyókúraszezonban rajtolók közül az őszi versenyzők a sikeresebbek. Talán mert most nem kell kapkodnod, nem fenyeget a bikiniszezon, a lassúbb diéta pedig mindig sikeresebb, mint a gyors. Ne a csodaszerekre bízd magad, hanem a sok friss, őszi zöldségre, gyümölcsre és a tisztítóteákra!

  1. Mozogj a levegőn!

Sikeres fogyás nincs mozgás nélkül! A jó levegőn a mozgás olyan mennyiségű oxigénhez juttatja a szervezetünket, amely nemcsak a testi folyamatainkat tartja egyensúlyban, de a lelkünket is. Sportolj rendszeresen akkor is, ha ez csak a hazafelé gyaloglást, biciklizést vagy a kirándulást jelenti!

  1. Itt az ideje a bőrtréningnek!

Nincs már meleg, bőrünk verejtékmirigyei lassabban működnek, emiatt érezzük azt szárazabbnak és rugalmatlannak. Plusz a nyári UV-sugárzás is megviseltté tette a bőrünket. Érdemes ellátogatnunk egy arckezelésre a kozmetikushoz, vagy otthon nekilátnunk a megvastagodott szaruréteg eltávolításának, majd a különböző olajok (avokádóolaj, mogyoróolaj) és az arcfrissítő pakolások alkalmazásának. Fontos, hogy mihamarabb visszanyerjük bőrünk rugalmasságát, és elősegítsük a tápláló anyagok (olajokból, krémekből való) felszívódását. Ősszel nem kell még arcápoló krémet váltanunk, de a széltől már érdemes óvni a bőrt. Ezt legnagyobb hatékonysággal úgy érhetjük el, ha a nyári arckrémünkbe bőrrokon anyagokat tartalmazó növényi olajokat (egy kevéske jojoba- vagy avokádóolajat) teszünk. Ha lehet, minőségi kozmetikumokat használjunk!

  1. Töltsd fel a D-vitamin-raktáradat!

Tudtad, hogy a D-vitamint úgy is hívják, napfényvitamin? Ugyanis leginkább nyáron, a napsütés következtében kerül a szervezetünkbe. Szeptember–októberben azonban már kevés napfény ér bennünket, és a D-vitamin-hiány komoly bajokat okozhat. Ha kevés a szervezetedben a D-vitamin, folyton fáradt vagy, és az idegrendszered, az immunrendszered, valamint a csontjaid is bajba kerülnek. Mielőtt azonban bármilyen készítményt szednél, ellenőriztesd D-vitamin-szintedet, és konzultálj orvossal!

Látod? Az ősz a legjobb alkalom, hogy feltuningold a bőrödet, energikusabbá és karcsúbbá válj, sőt még a szemed ragyogásából is az látszódjék: kicsattansz az egészségtől!