Mi kell az örökké tartó szerelemhez?

02. 14.

A házasság világnapját minden évben február második vasárnapján ünneplik, ami idén majdnem pontosan Valentin-napra esik. Ennek apropóján az időseknél egy kis közvélemény-kutatást végeztünk, hogy összegyűjtsük, a sok évtizedes boldog házasságban élők szerint mi kell a sírig tartó kötelékhez.

„Titkos recept nem létezik az ásó-kapa-nagyharanghoz” – ezt mondta egyöntetűen az az öt idős pár, akiket rögtönzött kutatásunkban megkérdeztünk. De nem ez volt az egyetlen közös pont a tíz szépkorú mondanivalójában, ugyanis mindegyikük hangsúlyozta: kézen fogva kell túllendülni a holtpontokon, a hullámvölgyeken, amelyekbe minden házaspár legalább egyszer belekerül. Azt mondják, az egymás iránt érzett szeretet és tisztelet kell az örök szerelemhez, de azért mindegyikük adott egy-egy jó tanácsot, mely egyfajta útmutatóként állhat előttünk is.

Lássuk, mit tanácsolnak a hosszú ideje boldog házasságban élő alkalmi szakértőink!

1. Válassz jól, és bízz benne!

Anna néni és Laci bácsi 45 éve házasok. Anna néni szerint kapcsolatuk kulcsa az, hogy abszolút egymáshoz illenek, valóban kiegészítik egymást minden szempontból. „Én választottam Lacit, és milyen jól tettem!” – mondja nevetve, majd hozzáteszi: miután felszállt a kezdeti rózsaszín köd, akkor is tökéletes harmóniában teltek közös életük szürke hétköznapjai. Laci bácsi szerint ennek egyik oka az, hogy hasonlóképpen látják a világot. „Válassz olyat társadul, akivel ugyanúgy gondolkozol, akivel közösek a céljaid, és akivel öröm együtt lenni!” – ez az első tanácsuk. Anna néni szerint azonban mindez mit sem ér, ha nincs meg a kölcsönös bizalom. „Pillanatok alatt elveszíthetjük a bizalmat, újra visszaszerezni azonban kőkemény munka” – mutat rá Laci bácsi, aki maga is eljátszotta már egyszer felesége bizalmát, ám akkor új alapokra helyezve kapcsolatukat, újra tudták építeni házasságukat. „Ne verjük át, ne csapjuk be sose a másikat!” – húzzák alá mindketten, majd hozzáteszik, sokszor a túl szorosan tartott gyeplő vezet a legnagyobb problémákhoz.

2. Ne szaladj el a problémák elől, de ne is akarj mindig nyerni!

Lili néni és Géza bácsi szerint nem szabad hagyni, hogy a közös élet viszályok és játszmák színterévé váljon. Az idős házaspár azt vallja, hogy mindent meg lehet beszélni, sőt mindent meg is kell beszélni felnőtt módjára, egyenrangú felekként. „Amikor mi összeházasodtunk, nem volt divat a válás. Isten színe előtt fogadtunk hűséget, már az adott szó is összetartott bennünket” – mondja Géza bácsi, majd Lili néni hozzáteszi: a gyerekek születését követően pedig már nemcsak magukért kellett felelősséget vállalniuk, hanem csemetéikért is. Három fiuk pedig újabb nyomós indok volt az időnként felmerülő problémák megbeszélésére. „Mind a ketten rettentő makacs emberek vagyunk, nehezen engedünk” – vallja be Lili néni, ám töredelmesen beismeri azt is, hogy az idők folyamán rá kellett jönniük arra, hogy kompromisszumok nélkül nem lehet házasságban élni. Nem lehet minden vitát megnyerni, nem lehet duzzogva elvonulni, nem lehet örökösen ellenkezni a másikkal, mert az tovább generálja a vitákat és a feszültséget.

3. Tolerancia és veszekedés

„Nem vagyunk hibátlanok” – mutat rá tűpontosan az 50 éve házasságban élő Béla bácsi, akinek felesége, Julianna néni megerősíti ezt. Azt mondja, néhány év vita után feladta, hogy megváltoztassa férjét. Az úgysem hajtja le a WC-ülőkét, és a zoknijait is szét fogja dobálni. És ez persze ez fordítva is igaz, Béla bácsi sem veszekszik butaságokért. „Rengeteg türelem kell egy házassághoz” – mondják nevetve, ugyanakkor hozzáteszik: néha bizony szükségük volt arra is, hogy alaposan összevesszenek. Nem egyszer előfordult már velük olyan, hogy nem vették komolyan a másik problémáját, mert az túl aprócskának tűnt. A sok pici bosszúság és gond azonban folyamatosan gyűlik, ha nem beszéljük ki, és egyszer csak felrobban a bomba. Ezt megelőzendő azt javasolják, hogy beszéljünk őszintén minden problémáról, tűnjön az első ránézésre bármilyen jelentéktelennek is. Ha pedig megtörténik a gond, és borul a bili, legyünk megértők a másikkal, és segítsünk neki abban, hogy haragja lecsillapodjon.

4. Próbáljatok megállni a saját lábatokon!

A középkorú házaspár, Nikolett és Péter, 25 éve kötötte össze az életét. Felneveltek két gyereket, bár közös életük nem indult zökkenőmentesen. Saját lakás híján ugyanis az esküvő után Péter szüleihez költöztek, oda is született meg mindkét gyerek. „Nagyon hamar rá kellett jönnünk, hogy vagy bármilyen keservesen is, de megteremtjük közös életünk nyugalmas feltételeit, vagy elválunk” – mesélik rendkívül nyíltan. A pár ugyanis szinte alig jött ki a mindenbe beleszóló szülőkkel, akik gyakorlatilag manipulálni, irányítani akarták őket. Nikolett azonban nem akarta ezt hagyni, és válaszút elé állította férjét. Péterék fogcsikorgatva ugyan, de végül saját otthont teremtettek maguknak, az önálló családi léttel pedig harmónia és nyugalom költözött a mindennapjaikba. „Nem éltünk soha nagy lábon, de az a saját lábunk volt” – mondják mosolyogva.

5. Szakítsatok időt magatokra!

„Az intimitás a hosszú kapcsolat titka” – kacsint feleségére Gyula, aki azt vallja, nem szabad beáldozni a házastársi létet a szülővé válás oltárán. „Amikor a gyerekek megszülettek, minden időmet nekik szenteltem, úgy éreztem, hogy senkitől nem kapok segítséget. Kipurcantam” – mondja Anikó. Szerencse, hogy férje időben kapcsolt, és munkája után otthon is több feladatot vállalt. Anikó válláról estek le a terhek, esténként már nemcsak fáradtan bezuhantak az ágyba, hanem volt idejük egymásra is. Ahogy a gyerekek nagyobbak lettek, vagy éppen sikerült a nagyszülőkkel megbeszélniük, hogy vigyázzanak rájuk, ismét elkezdtek randizni. Most pedig, hogy a fiatalok már kirepültek a házból, újra egymásra találtak, közös hobbijuk, az utazás pedig a szenvedélyükké vált. „Élményeket gyűjtünk” – mondják, majd hozzáteszik: életük legszebb időszaka volt az, amikor gyerekeik kicsik voltak, ugyanakkor tudják, ha akkor nem lopnak maguknak időről időre egy-két napot, amikor csak kettesben vannak, a mindennapok felőrölték volna őket.