Receptre írt határsértés

04. 30.
Szerző: 

A tavasz az ébredés, az újjáéledés időszaka, mi mégis ilyenkor vagyunk a legfásultabbak. Micsoda ellentmondás! De éppen ebben rejlik a depresszió legjobb ellenszere. Keresd a kontrasztot, csinálj olyat, amit egyébként soha, feszegesd a saját korlátaidat! Közben pedig figyeld, ahogy az új élmények kutatása segít lerázni magadról a szürkeség legapróbb nyomait is.

Ugorj bele!

Kapcsold ki a biztonsági övet, és rázd fel magad a hosszúra nyúlt téli álomból! Az állandóság fontos, de időnként muszáj egy kicsit magunk mögött hagyni. Vállalkozz valami olyanra, ami pusztán emberi ésszel nehezen megindokolható. De pont ez a lényeg! Nem gondolkozol, csak ugrasz. Mondjuk, egy ejtőernyőre és egy szakképzett ernyősre csatolva, háromezer méteres magasságból, egy repülőgépből. Vagy egyedül, egy gumikötéllel a derekadon egy szikla széléről, bele a szédítő mélységbe. Bármelyikre is essen a voksod, olyan eufórikus élményben lesz részed, ami végérvényesen felülírja korábban merevnek hitt korlátaidat. Nem csak erre a tavaszra, az elkövetkezőkre egyaránt. Szabadság ez, mely könnyen rabul ejt.

Utazz másképp!

Összecsomagolni, és holnap már valahol máshol ébredni. Nem tervezni, nem számolgatni, egyszerűen csak belevágni. Nem számít, milyen messze jutsz, és az sem, hogy meddig maradsz. Csak egy a fontos: csináld máshogy! Az utazás maga az egyik leghatékonyabb feltöltőkúra, éppen ezért szeretjük minden pontját kontroll alatt tartani. Pedig nem kell feltétlenül tudnod, mi vár rád. Ülj fel az első vonatra, stoppolj, jelöld be a térképen a rég nem látott ismerősök lakhelyét, és látogasd végig őket. Egyetlen szabály, hogy nincs szabály. Ha így vágsz neki az ismeretlennek – még ha az országot el sem hagyod –, minden egyes pillanat tanulság lesz önmagadról. Egy ilyen út elején semmi biztos pont nincs, de ha mersz elég nyitott lenni, minden lépéssel és minden megtett kilométerrel egyre több kapaszkodót kapsz. Kalandok és kérdések sora vár rád, de ettől szép ez. Mert ha el mered dobni az útikönyvet, a saját szemeddel tapasztalhatod meg a világot.

Nézz szembe vele!

A félelmeink azért vannak, hogy legyőzzük őket. Vagy még inkább azért, hogy ebben a küzdelemben legyünk többek, erősebbek, teljesebbek. Mindannyian ismerjük az érzést, amikor egy ijesztő pillanattól testben és lélekben is azonnal magunkhoz térünk. Építsd erre tavaszi ébresztő programod! Keress olyan helyzeteket, melyekben nem érzed komfortosan magad. Ódzkodsz a gyorsaságtól? Menj el egy vezetéstechnikai tréningre. Tériszonyod van? Kezdj el falat mászni, és minden alkalommal juss csak egy fogással feljebb. Nem bírod a tömeget? Egy-egy szombat esti buliban barátkozz vele. Ha nem kerülöd, hanem keresed, a félelem nem is olyan ijesztő. Ráadásul segít fókuszálni – és neked most pont erre van szükséged. Ha tudod, hogy másnap milyen izgalmas kihívások várnak rád, nem hagyhatod el magad. Észrevétlenül is ott motoszkál a fejedben a kíváncsiság, vajon mennyire sikerül majd túllépned a saját határaidat – miközben már rég el is hagytad őket.

Színezd át!

A tónusoknak ereje van. Hatnak az elmére, és hatnak a lélekre. Mindenkinek megvan a maga kedvenc színe, még ha megfogalmazni nem is tudja, mit szeret benne igazán. Annyival azonban tisztában van: akkor érzi komfortosan magát, ha azt viseli, és ha azt látja a környezetében. De vajon mi történik, ha szem elől téveszti? Ha a megszokott barna helyébe a vidám sárga, a biztonságos fehér mellé pedig az éltető kék lép. A szokatlanság ereje felüdítő! Cseréld le a reggeli kávésbögrédet egy élénkebb színűre, vegyél egy új táskát, olyat, amit korábban el sem tudtál képzeli a kezedben. És változtass az élettereden is! Fesd át a nappali falát, szerezz be egy új ágytakarót, és egy merészebb függöny is jól jön majd. Így keress új hangsúlyokat életedben. A kísérletező kedv pedig hamar kifizetődik majd, hiszen az új külső a belsőt is megújítja.

Mozdítsd ki magad!

Engedd, hogy a tavasz pezsgése téged is átjárjon, és eljusson egészen a lábadig, hogy aztán azok meg se akarjanak állni. A tánc az önkifejezés és az önmegvalósítás egyik legősibb eszköze, a zene maga pedig a legbiztosabb gyógyír a levertségre. A mozgás ráadásul endorfint termel, ami boldoggá tesz, felszabadít és feszültséget old. Ez tehát a tökéletes tavaszi recept! De ha nem csak átmeneti jobbulásra vágysz, ne elégedj meg ennyivel! Válassz olyan stílust, ami első hallásra távol áll tőled. A hétköznapokban konzervatív ember vagy? Akkor add át magad az R&B vagy a hip-hop kötelező lazaságának. Nehezen ismerkedsz? Ez esetben viszont már csak azért is egy társastánccsoportban a helyed. Egy kellően merész választással duplán nyerhetsz. A frissítő energia mellé ugyanis, amit a tánc ad, megkapod önmagad egy újabb szeletét. Olyat, amelyről addig talán nem is tudtál.