Sportolj, bulizz, zumbázz!

05. 31.
Címkék: 

Ha valaki azt hiszi, hogy a zumba nem is igazi sport, csupán tinci-tánci, az hatalmasat téved. Ez a mozgásforma az élő példája annak, hogy igenis lehet szórakozva, bulizva, minden kötöttségtől és szabályoktól mentesen edzeni, erőnlétre szert tenni, zsírt égetni és alakot formálni.

Kolumbiából a nagyvilágba

Minden a ’90-es években kezdődött, Kolumbiában. Volt egy rendkívül népszerű latintánc- és aerobikoktató srác, Beto Perez, akinek óráiért rajongtak a lányok. Minden foglalkozására gondosan bekészítette az óra ívének megfelelő zenéket tartalmazó CD-jét, beült az autójába, és elindult a fitneszközpontba. Egyszer azonban a CD-t otthon felejtette, és kénytelen volt rögtönözni. A kocsijában talált egyetlen zenei lemezen legkedvesebb latin számai voltak. Benyomta az edzőteremben a lejátszóba, és azonnal felcsendültek a hamisítatlan akusztikus salsa ritmusai. Perez improvizált, megtartotta az edzést, a lányok pedig még nagyobb rajongóivá váltak. A zumba megszületett, és világhódító útjára indult.

Ma már emberek milliói űzik ezt az aerob mozgásformát, melynek semmivel össze nem hasonlítható hangulatát a latin zenék pezsgése, a tánclépések és a fitneszelemek ötvözése adja. Magyarországon csupán néhány éve került a köztudatba, mára azonban olyannyira népszerű, hogy egyetlen magát valamire tartó fitneszközpont repertoárjából sem hiányozhatnak a zumbaórák.

Bulizva edzeni

Belestünk mi is az egyik fővárosi edzőterem csoportos foglalkozására. A lányok a teremben várakoztak, majd felcsendültek az autentikus latin dalok, a kezdeti lassabb bemelegítő szakaszt követően pedig valósággal felrobbant a terem, olyan energiák szabadultak fel. A fiatalokról percek alatt elkezdett dőlni a víz, de fáradhatatlanul táncoltak. Egyértelmű, hogy nem ma kezdték, összeszokott társaságról van szó, hiszen a mozdulatok nem voltak ismeretlenek a számukra, sőt tökéletesen memorizálhatták az előző hetek alatt.

Nem lehet nem észrevenni, hogy nincsenek fiúk a teremben. Ők valószínűleg azt hiszik, hogy ez egy abszolút női mozgásforma, pedig nem az. Hiszen ahogyan a zene, úgy a tánc is mindenkié, és ki tudja, talán ha kilépnének komfortzónájukból, felkelnének a fekve nyomó padról, előttük is kinyílna egy új világ. A hangulat hamarosan a tetőfokára hág, a lányok sikítanak, ujjonganak, valóban élvezik az életet és a zumba adta katartikus pillanatokat. A fiatal, a középkorú, a duci, a vékony, mindenki bírja a tempót, és amikor már csak kapkodnak a levegő után, akkor is hajtja őket a szívük és a szenvedélyük.

Amíg nézem őket, azon gondolkodom, hogy hiányérzetem van. Van valami, amit megszoktam a csoportos órákon, itt azonban nem tapasztalok. Aztán rájövök, hogy mi az. Itt nincsenek határozott instrukciók, senki sem számolja a hátralévő lábemelések vagy guggolások számát, senki nem mondja, hogy „Égjen a zsír!”, hiszen az magától, parancsszó nélkül is teszi a dolgát. A foglalkozáson senki sem nézni a falra felszögezett órát, a hatvan perc pedig olyan gyorsan eltelik, mintha csak öt perc lenne.

Szabadság és függőség

Az utolsó számok alatt lekapcsolják a lámpát, nyújtanak, ellazulnak. Az öltözőben még pihegnek a lányok, és próbálják a helyiség összes oxigénjét jó mélyen belélegezni a tüdejükbe, amikor odalépek hozzájuk, hogy kifaggassam őket mindenről, amit a zumba jelent számukra. Arra vagyok kíváncsi, vajon miért ezt a mozgásformát választották, milyen tapasztalatokat szereztek, és valóban kialakulhat-e egyfajta függőség a tánc és a zene hatására. „Abszolút függőkké váltunk” – mondják a lányok. Szerintük a zumba nemcsak azért jó, mert az aerob mozgásformák hatására javul az állóképességük, hanem mert beindul egy rendkívül intenzív zsírégetés és erősítés is, a súlyzós zumbaórákon pedig izomtömeget is építhetnek.

„Ennyire még sportot soha nem élveztem, pedig kipróbáltam már sok mindent” – mondja a másikuk, aki korábban élsportoló volt, ám egy sérülést követően a profi sportot kénytelen volt abbahagyni. Hosszú ideig kereste a helyét, most pedig úgy érzi, hazatalált. „Élményt ad, és szoros barátságok is kialakulnak” – teszi hozzá egy törékeny tizenéves lány, aki külön kiemelte: ő szinte itt nő fel, nyaranta pedig együtt táboroznak a Balaton partján, hogy egy héten keresztül csak táncoljanak, egyenek, strandoljanak.

És hogy mit ad számukra a zumba? Egyetlen szóval fejezik ki: szabadságot. Ez az a heti egy-két óra, amikor teljes mértékben ki tudnak kapcsolni, amikor le tudják vezetni a munkahelyi és magánéleti feszültségeket, amikor nem törődve a külvilággal, az elvárásokkal és a kötöttségekkel valóban felszabadultakká válnak. A csajok elmesélik azt is, hogy már szavak nélkül is értik egymást, akkor is tudják, ha valakivel valami rossz dolog történik, ha az nem mondja el. A zumba ugyanis nemcsak szárnyakat ad, hanem összeköti azokat, akiket éltet, akiket mozgásban tart. A Dirty Dancing óta pedig azt is tudjuk: tánc közben az lehetsz, ami csak lenni akarsz, rajtad múlik, mivé válsz.