Tésztalexikon

06. 16.
Szerző: 

Olaszországot a gasztronómia fellegvárává emelte a családias trattoriákban kézzel készített tészta, azaz a pasta. A húsevők és a vegák egyaránt imádják, ugyanis kitűnően kiegészíti, körülöleli és megkoronázza a zöldségek, fűszerek és húsok íz világát. „Minden, amit látsz, azt a spagettinek köszönhetem” - mondta Sophia Loren a hetvenes években azoknak az újságíróknak, akik szépségének titkáról faggatták. Igen, a tésztával is lehet „diétázni”, csak az arányokra kell figyelni. Karcsú vonalainkat megőrizhetjük, ha kis mennyiségben, főleg zöldségekkel és sültekkel fogyasztjuk.

Olcsó és gyors vacsora

Napközben egyik helyről a másikra rohansz, alig van időd bekapni pár falatot? A kihagyott étkezést este egy ízletes, gyorsan elkészíthető, tartalmas étellel pótolnád? Olcsó és szupergyors megoldás a tésztavacsora. Kapj elő egy csomag jó minőségű száraztésztát, - ha elég bátor vagy, akkor magad is elkészítheted tésztanyújtó géppel - főzd ki sós vízben 10-13 perc alatt! Egy kevés olívaolajon megpirított, fűszerezett zöldséggel - ízlés szerint lehet újhagyma, fokhagyma, paradicsom, cukkini, padlizsán, sárgarépa - és reszelt sajttal kiváló és laktató egytálétel kerekedhet belőle. Ha tartalmasabbra vágysz, feldobhatod egy kevés szalonnával, sonkával, kolbásszal, illetve tejszínnel, tejföllel, paradicsomszósszal. Ha szeretnéd megőrizni karcsúságodat, akkor készíts tésztasalátát! A különleges receptek felkutatásában pedig segítségedre lehet néhány olasz szakácskönyv, vagy gasztroblog.

Pasta! Pasta! Pasta!

Az élelmiszerüzletek polcain halmokban állnak a különféle méretű, színű és formájú olasz, magyar és távol-keleti tésztakülönlegességek. Nem tudod eldönteni, hogy milyen tésztát vásárolj? Melyik fajtához mi illik? Ne ess pánikba, itt a segítség!                             

Összegyűjtöttük a legnépszerűbb tésztafajtákat:

 

  • Spagetti: a legismertebb tésztaféle. Könnyen felismerhető, ugyanis hosszú és vékony, ám különböző vastagságban és hosszúságban kapható. Bármilyen paradicsomos és tejszínes szószhoz illik.

 

  • Makaróni: hosszú csőtészta, amelyet ragukhoz, vagy rakott ételek készítéséhez egyaránt használhatunk.

 

  • Penne (tollhegy): sima vagy bordás, rövid csőtészta, végei ferdén vágottak. Paradicsomos és tejes alapú, csőben sültekhez is ideális választás lehet.

 

  • Tagliatelle/fettucini: lapos, széles (általában 6 mm) metélttészta durumbúzából. Kiváló ragukhoz és felfújtakhoz. Nálunk a túrós csuszát is ebből a típusból készítik.

 

  • Tortiglioni: barázdált, rövid csőtészta, végei egyenesen vágottak. Mint a tagliatelle, illik a ragukhoz és felfújtakhoz.

 

  • Lasagne: lapos, széles, téglalap alapú tésztalapok, töltött és rakott ételek alapját képezik.

 

  • Cannelloni: nagy, hengeres csőtészta. Minden esetben töltve és sütőben sütve fogyasztjuk.

 

  • Ravioli: négyszögletes, fodros szélű, apró tésztabatyu hússal, sajttal, vagy zöldséggel töltve. Mindenféle tejszínes, paradicsomos, sajtos szósz illik hozzá. Igazán laktató étel.

 

  • Gnocchi (galuska): burgonyás tésztából is készül. Olaszországban rendkívül népszerű, bármilyen szósz jó hozzá.

 

  • Tortellini: hajlított és töltött tésztabatyu. Tejszínes mártással, vagy levesbetétként fogyaszthatjuk. A szupermarketek hűtőiben félkészen is rálelhetsz gombás, sonkás, zöldfűszeres ízesítésben.

 

  • Fusilli: orsótészta, bármilyen zöldséges és húsos- darált húsos, sonkás- szósz illik hozzá.

 

  • Farfalline: pillangó alakú, barázdált szélű tészta. Kiváló szószokhoz, illetve édesen, például lekvárral is nagyon ízletes.