Ugorj be egy tornára!

06. 25.

Ha már úgyis a víz közelében töltöd a nyarat, kóstolj bele az aquafitnesz ezer jót ígérő világába! És készülj fel arra, hogy az élmény magával sodor!

Nincs korhatár

Az egyik legelterjedtebb sztereotípia a vizes tornával kapcsolatban, hogy az leginkább az idős, mozgásukban korlátozott emberek edzésformája. A szakma azonban cáfolja ezt. „Nyilvánvalóan trénerfüggő, hogy a mozogni vágyók mely csoportját vonzza valaki a medencéhez, de az elvitathatatlan, hogy a vízben végzett torna ugyanúgy lehet kihívásokkal teli a huszonéves korosztály számára, mint az idősebbeknek – ad gyors állásfoglalást a célcsoport összetételéről Nagy Nóra aquafitnesz-oktató. Mint mondja, nem a kor, sokkal inkább a kezelendő probléma a meghatározó abban, hogy valaki kipróbálja-e a torna rendkívül hatékony és jótékony formáját. – Jellemzően ízületi panaszok, gerincsérv vagy egyéb mozgásszervi betegség esetén kerül az emberek látóterébe a medencés tréning. De hogy ne csak a bajokat soroljuk: sérülésből felépülőben lévő sportolóknak vagy állapotos hölgyeknek is kifejezetten ajánlott, mert a víz adta súlytalanság igazi megkönnyebbülést jelent a testüknek.”

Több mint puszta lubickolás

Ha az ember külső szemlélőként figyel egy aquafitneszórát, hajlamos azt hinni, hogy az nem több könnyed úszkálásnál. Pedig a víz bizony kemény közeg, az abban végzett, aerobikból és gimnasztikából kölcsönzött mozdulatok pedig többet érnek, mint szárazon. „Többnyire a férfiak fejében élnek ilyen téves előfeltételezések a vízben végzett tornáról, ezért is van, hogy ez alapvetően egy nők által uralt sportág. De amint az erősebb nem képviselői bemásznak a vízbe, és súlyzókkal a kezükben, valamint lábellenállással a bokájukon elkezdik velünk csinálni a gyakorlatokat, azonnal rájönnek, hogy ez munka a javából” – osztja meg tapasztalatait a tréner.

Hozzáteszi: az elterjedtebb mozgásformákkal ellentétben egy sok összetevős változatról van szó, hiszen itt nem pusztán a használt súlyok méretét kombinálhatjuk. „A gyakorlatok nehézségi szintje emelhető úgy is, ha aszimmetrikusan végezzük azokat, ahogy a sekély és a mély vízben végzett edzés intenzitása között is lehet különbség. De már önmagában az is egy szintlépés, ha valaki a komoly támaszt jelentő speciális öv nélkül csinálja végig a 60 percet, amihez azért néhány órás gyakorlás szükséges.”

Nem a ducik sportja

Legalábbis nem elsődlegesen. Noha a víz felhajtóereje a komoly felesleggel rendelkezők mozgását nagyban megkönnyíti, ennél sokkal többet ad. „Az aquafitnesz számos pozitív élettani hatása közül a legfontosabb, hogy alaposan átmozgatja az egész testet. Olyan izmokat erősítünk meg vele, amelyeknek a létezéséről addig nem is tudtunk. Emellett beindítja a nyirokkeringést, javítja a tüdőkapacitást” – emeli ki az elsődleges hasznokat Nóra, aki a súlycsökkentés helyett inkább a vizes közeg testformáló erejét helyezi előtérbe. A medencés edzéssel jól láthatóan tónusosabbá és erősebbé válik az izomzat, javul a kondíció, miközben élénkül és felfrissül tőle a szervezet.

Élmény a javából

A víz mint közeg már önmagában sajátos hangulatot varázsol a mozogni vágyók köré, egy 60 perces komplett edzés pedig csak fokozza ezt. Egy jól eltalált aláfestéssel és a hozzá passzoló koreográfiával a munka észrevétlenül szórakozásba csaphat át. „Én magam tudatosan építek a zene erejére, hiszen annak lendülete képes magával sodorni az embert. Ehhez jön még a közös mozdulatsor, amit előre kitalálok, és a csapattal együtt megtanulunk, majd hónapokon keresztül gyakoroljuk. Annak hála, hogy a vendégek ismerik a feladatokat, könnyebben és nagyobb sikerélménnyel követik azokat. Ennyivel is hatékonyabb a közös munka” – enged bepillantást saját elveibe Nóra.

És miközben egy aqufitneszóra ritmusa testben-lélekben felpörget, a víz észrevétlenül fejti ki a maga nyugtató, relaxáló hatását. Míg az ember keményen dolgozik, az izmaiban felgyülemlett feszültség távozik a szervezetéből. Ráadásként a hullámok finoman masszírozzák a bőrt, és nyugtatják a szellemet. Izgalmas kettősség ez megannyi pozitív hatással.