Védjük meg bőrünket a téli fagyoktól!

12. 06.
Csak az arcápolás után jöhet a sminkelés
Szerző: 

A hideg hónapokban bőrünk rengeteg káros hatásnak van kitéve, a széltől, a hidegtől arcunk elveszti ragyogását, kiszárad, és fakó árnyalatot vesz fel. Ilyenkor, hogy orvosoljuk a problémát, mindenféle csodakrémmel próbáljuk helyrehozni a bőrünket. De sajnos, ez a legtöbb esetben már nem elég. Magazinunk egy profi sminkestől, Bartha Katától kért segítséget, hogy megtudjuk, hogyan legyen üde és hidratált bőrünk a mínuszokban is.

- A téli időjárásban hogyan tudjuk a legjobban megóvni arcbőrünket a környezeti hatásoktól?

- Arcbőrünknek, akárcsak a lelkünknek, rendszeres ápolásra van szüksége – kezdte Bartha Kata. – Ne mondjunk le a napi rituálékról. Reggel, az arclemosó után használjunk tonikot, egy kis kényeztető, hidratáló nappali krémet és szemránckrémet. Finom krémalapozót vigyünk fel, majd rögzítsük porpúderrel, aztán jöhetnek a rózsás pirosítók, a földszínű szemhéjporok, egy kis szempillaspirál, majd lezárásként egy krémes rúzs, és már indulhatunk is. Ez a nappali smink egy védőréteget képez a szél és a hideg ellen. Este pedig ne felejtsük el lemosni a sminket, és kenjük be éjszakai krémmel arcunkat. Bőrünk meghálálja a gondoskodást.

- Ha már megtörtént a baj, és kiszáradt, érzékennyé vált bőrünk, akkor mi az S.O.S-recept?

- Egy egyszerű arcradírozást javasolnék konyhai szerekből. Egy evőkanál olíva-, vagy mandulaolajat keverjünk össze egy kiskanál kristálycukorral, és finoman masszírozzuk át a bőrünket vele. Hagyjuk rajta húsz percet, utána távolítsuk el. Majd az éjszakai krémünket tegyük fel pakolásként, kicsit vastagabb rétegben a megszokottnál. A fölösleget újabb húsz perc elteltével töröljük le egy puha kendővel.

- Milyen pakolásokat ajánl a hideg évszakban?

- Az adott bőrtípusnak megfelelő pakolást, radírozás után hetente egyszer, vagy kétszer is fel lehet tenni. Radírozni nem szabad túl sokszor, mert arra serkenti a bőrt, hogy vastagodjon! Főként a hidratáló pakolásokat szeretem, a gyümölcskivonatú bio-alapanyagokból készült termékeket. Nagy kedvencem a hűsítő, mentolos arcpakolás, ez felpezsdíti a bőr vérkeringését, és fiatalos hatást nyújt.

- Milyen kozmetikai kezeléseket javasol télre?

- Télen a nyár nyomait próbáljuk meg eltüntetni, a napfoltokat, a fotóöregedés ráncait. Mindezt lehet finomabb százalékú AHA savakkal akár otthon is, vagy professzionális hámlasztással, szakember segítségével. Ezt a kezelést azért is javasolt télen végezni, mert a napsugarai nem olyan erősek, és az eljárás során szándékosan legyengített bőrréteg nincs kitéve a perzselő napsugaraknak. Persze fontos tudni, hogy ekkor is nagy faktorszámú naptejjel kell védenünk bőrünket, mert a szervezetünk erős pigmentációval válaszolhat a Nap hatására.

- Rendszeres szaunázással bőrünk könnyebben átvészeli az időjárás megpróbáltatásait?

- A szaunázás testünkre és lelkünkre is pozitívan hat, erősíti az immunrendszerünket azáltal, hogy fokozott izzadással megszabadulunk a méreganyagoktól. Eddzi bőrünket, mivel a meleg kitágítja a pórusokat, és a langyos vagy a hideg vizes zuhanyzás során összehúzza azokat. Ezzel a kollagén erőteljesebb termelését érjük el, mely a fiatalosabb kinézetért felelős. Mindent összevetve, igen jó hatással van ránk a szaunázás.

- Mit tehetünk a cserepes száj elkerülése érdekében?

- A mentolos ajakírra esküszöm, amely nem csak a megelőzésre, de a kialakult bajokra is megfelelő gyógyír. Fontos, hogy ajkunkat a szélben, hidegben ne nedvesítsük meg, mert az csak ront a helyzeten. Télen is fontos, hogy legalább két-három liter folyadékot fogyasszunk, hiszen testünk több mint hetven százaléka vízből áll.

- A fakó bőrszín miatt fontos télen az alapozó váltás?

- Ilyenkor kivilágosodik a bőr, a tavasz és az ősz típusú hölgyeknél kissé sárgás árnyalatba fordul. A nyár és tél típusú nőknél, enyhe kékes tónus jelenik meg. Általában azt javasolom sminktanácsadásokon, hogy az alapozóból  két árnyalatot szerzünk be, és az évsorán keverjük ezeket. Így télen sem érhet minket meglepetés. De ha nagyon precízek akarunk lenni, akkor nyáron folyékony alapozót, télen pedig krém vagy habállagú alapozót használjunk, hogy megvédje bőrünket a hideg káros hatásaitól!

- Újra hódít a ’90-es évek grunge-stílusát idéző vonulat. Itt a sötét, kicsit eldolgozatlan szemsmink és az erős szájfestés is megjelenik. Mi a véleménye erről a stílusról? Munkája során gyakran alkalmazza?

- A grunge-stílus a maga rebellis megjelenésével mindig jelen lesz, hiszen folyamatosan lázadunk, hogy láttassuk egyéniségünket. Persze egy nő életútjában szükséges a lázadás, és utána a megnyugvás, a békére, a harmóniára való törekvés. Ismerni kell a korlátainkat, hogy átléphessük őket. A smink is a belsőnket tükrözi, mint a ruhánk, és a beszédstílusunk. Néha csak a természetes árnyalatokra vágyunk, de van úgy, hogy szép alkalmi sminkre, vagy éppen egy formabontó pacára. Munkám során a megbízó igényének megfelelő sminkeket készítek, és ha módom van az örömfotózásra, hát akkor a grunge is ott van a sminkládámban!

A téli sminktrend jellemzői:

- Nagy vonulatok.

- Natúr smink, bézses színekkel.

- Hangsúlyos szem smink.

- Minimális ajakfestés.

- Maszatos hatású grunge-stílus.

- Alig szem és erős száj kombináció, telt vörös, magenta és bíbor színekkel.