Virágzó vintage – avagy kaliforniai esküvői trendek

06. 21.
Szerző: 

Los Angeles-ben az a jó, hogy nem kell kivárni az igazi esküvői szezont, bármikor lehet házasodni, a szép idő szinte mindig garantált. Januárban éppen olyan gyönyörű az óceánparti naplemente, mint júliusban, talán csak pár fokkal lehet hűvösebb. Az örök tavasz és nyár városában azonban mintha hiányolnák az emberek az igazi évszakváltást, így decembertől csizmát húznak és a lányok február végén elkezdik a nyári fogyókúrát. Nincs ez másképp az esküvői lázzal sem: tavasszal beindul Kaliforniában is az esküvői őrület. Reneé Strauss, a TLC sztárja, az esküvők elsőrangú amerikai szakértője, minden évben ő tartja a város legnagyobb esküvői showját.

Reneé és a Luxe

A Luxe Hotellánc Sunset  Boulevard-i épületkomplexuma adott otthont idén Reneé Strauss esküvői rendezvényének, akit világszerte jól ismernek az esküvői reality showk rajongói. A valóságban is elragadóan kedves és közvetlen Reneének most is a TLC -n forog a Beverly Hills-i menyasszonyok című sorozata, és nem mellesleg ő a hotellánc nemzetközi "Esküvő és Életmód Nagykövete".

Amikor beléptem a hotel előterébe Reneé azonnal elém szaladt, belém karolt és körbevezetett a különböző helyszíneken, miközben mindenkinek bemutatott. Nem ez volt az első találkozásunk, de már akkor ezt mondta nekem: “Tudod mit? Én leszek a Los Angeles-i zsidó keresztanyád!” A mostani rendezvény végére viszont már így búcsúzott:  “Nem is a keresztanyád leszek, hanem a pótmamád!” Mellesleg azt tervezi, nyáron meglátogatja a hotellánc budapesti szállodáját, meg persze engem is.

Virágos trendek

Körbesétálva a pazar bemutatóteremben, hamar körvonalazódott, hogy idén Kaliforniában az esküvői divat minden eddiginél jobban koncentrál a virágokra. A színpompás motívumok, tekergő ornamentikák arra utalnak, hogy a romantikus vintage korszak még koránt sem ért véget!

Az ünnepi asztal

Az esküvői dekorációk ennek megfelelően alakulnak. A hagyományos asztali csokrokban ugyan nem változott a divat - a méretes, harsány, multikolor összeállításoktól a kávéscsészényi minimálig mindent meg lehet találni a kínálatban -, de a kaliforniai designerek egészen új ötletekkel rukkoltak elő idén. Ilyen például az ünnepi asztal fölött “lebegő”, virágágyás-szerű kompozíció. A másik ötlet – a körasztalokhoz – szintén a levegőben kezdődik. Fentről, zuhatagszerűen omlik az asztalra a virágcsokor. Az általam díjnyertesnek ítélt ötletben: a tervező egy teljes fát (vagy inkább bokrot) állított az asztal közepére. Talán kissé bizarrnak tűnik az elképzelés, ám a valóságban lélegzetelállítóan könnyed, extravagáns, és felemelően ünnepi látvány.

Élő váza

A show egyik nagy újdonsága az „élő váza” volt. Először nem egészen értettem, hogy pontosan mi is az, amit látok – hiszen egy virágdíszbe öltöztetett, testfestéssel teljesen elmaszkírozott modell állt egy jól megvilágított pódiumon, időnként pózt váltva vagy megigazítva hatalmas fejdíszét. Mikor Reneé-től megkérdeztem, pontosan milyen célt szolgál egy esküvőn az „élő váza” csak annyit mondott: “ Nem tudom, de 5000 dollárunkba került…” A gondolat egy fiatal pár fejéből pattant ki, akik készséggel elmagyarázták, hogy a modell fején a hatalmas virágcsokor maga a váza tartalma. Kicsit olyan, mint egy utcaművész, luxuskivitelben. Semmi több. Abba is beavattak, hogy a modell elkészítése 4 órát vett igénybe. 20 percet szokott állni egyhuzamban, majd rövid pihenő következik, de nem kell aggódnom érte, mert jól meg van fizetve.

Azok a kis apróságok…

Az esküvői kiegészítők terén ebben az évben ismét kiemelt szerepet kapnak a diadémok. A Princess Sophthea munkái szépen ötvözik az idei trend virágornamentikáját a ragyogással. A LeoBella táskakollekciója pedig gondoskodik a menyasszonyok kézbeillő retiküljeiről; a gazdagon kirakott Swarowski kristályos táskáik később a kifutókon is feltűntek.

Az esküvői menü

Azt hiszem, ez az a pont, ahol leginkább eltér a magyar és a kaliforniai esküvő. A kóstolókból sikerült felmérnem, hogy a tenger gyümölcsei nagyon közkedvelt fogásnak számítanak és az osztriga nem hiányozhat egyetlen elegáns esküvőről sem. A rákok, kagylók mellé párolt zöldségek, második fogásként véresen elkészített marha steak kerülhet.

A torták

A virág-láz a tortákat is elérte és nem csak a hagyományos marcipán virág-dekorációk művészire fejlesztett darabjait lehetett itt megcsodálni (és megkóstolni), hanem a sziromtortát is, ami úgy fest, mintha hatalmas szirmok hullottak volna egymásra, hogy tortát formáljanak. Az ötlet egyébként más cukrászművészt is megihlett: a Superfine Bakery például egy szirmokkal meghintett klasszikus, emeletes esküvői tortát hozott a bemutatóra.

Rokokó a kifutón

Az est legfontosabb pillanata mégis a menyasszonyi ruha bemutató volt. Reneé idén a New York-i divattervezőt, Sareh Nouri-t kérte fel, hogy hozza el legújabb kollekcióját showjára. A kifutón először a fehérneműk vonultak fel a Cosabella jóvoltából. A lehelet finom törtfehér, átlátszó tüllöket konzervatív szabásvonalak ellensúlyozták. A babydollok lágy esésű, sokat sejtető muszlin-drapériáját a puritán vonalvezetés, még az alsóneműket a kihívóan áttetsző anyag tette izgalmassá.

Sareh Nouri a teljes kollekcióját felvonultatta, amelyben három lényeges újítást lehetett felfedezni. A hófehér, törtfehér és bézs színek mellé idén bekerültek a szürke árnyalatai is. Leginkább a felsőrészekben jelent meg az ezüst felé hajló szín, de a kollekció vezető darabja, a Marie Antoinette, teljes egészében szürke selyemmuszlinból készült. A letisztult vonalvezetésű, könnyű esésű, sokrétegű ruha a vállat szabadon hagyva idézi meg a francia rokokót. A másik újítás a menyasszonyi ruhák erős glitterezése. Nem megszokott, hogy az oltárhoz vezető úton az ara úgy csillogjon, mint egy kristálygömb; a bátor New York-i tervező azonban, most a kollekció több darabjára is ragyogó köveket, flittereket, fimon szemű glittert álmodott meg. Mindezt a tetőtől talpig csipkés ruháinál alkalmazta leginkább, de a hatás még sem volt giccses. Sareh Nouri legkülönlegesebb újítása a hosszú spanyolos jellegű csipkeruha, mely kabátszerűen legombolható és alatta fehér, pánt nélküli csipke miniruha rejtőzik. Komoly közönségsikert aratott!

Az est végén a résztvevő cégek értékes ajándékait sorsolta ki Reneé tombolán. Mivel semmit sem nyertem, azzal vígasztalt, hogy én már megtaláltam az igazit – tehát panaszra nincs okom, legalább a szerelemben szerencsés vagyok.